in

Украйна се сдобива с 30 изтребителя F-16: Кой ги праща?

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че Украйна ще получи още 30 изтребителя F-16, благодарение на Белгия, като това ще се случи до 2028 г.

Белгия ще достави на Украйна 30 изтребителя F-16 до 2028 г., каза белгийският външен министър Хаджа Лахбиб пред белгийската телевизия RTL на 28 май, съобщава The Kyiv Independent.

Първият от тези самолети трябва да пристигне още „до края на годината“, добави тя.

Съобщението придружава новината, че президентът Володимир Зеленски ще посети Белгия на 28 май, за да подпише двустранно споразумение за сигурност.

Лахбиб каза, че споразумението за изтребителите F-16 ще бъде подписано на 28 май в Брюксел.

Белгия беше сред първите страни, които се присъединиха към коалицията, създадена през лятото на 2023 г. за укрепване на военновъздушните сили на Украйна. Инициативата е начело на САЩ, Дания и Холандия.

Миналия октомври Белгия заяви, че ще предостави на Украйна няколко изтребителя F-16, без да уточнява броя, и ще помогне с обучението на украински пилоти в страните от ЕС.

Освен Белгия, Холандия, Дания и Норвегия също се ангажираха да доставят на Украйна десетки произведени в САЩ самолети от четвърто поколение.

Министерството на отбраната на Дания съобщи през февруари, че Украйна ще получи първата партида изтребители F-16 още това лято.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/