in

Учени са изненадани: Египтяните са оперирали тумори преди повече от 4000 години?

Колаж: "Нова Варна"

Изследователи са открили доказателство за хирургично отстраняване на тумор в древен египетски череп. Това се превръща в истински „крайъгълен камък в историята на медицината“ и променя представите ни за нея.

Ракът често се смята за болест на модерната епоха. Въпреки това, медицински текстове от древен Египет показват, че лечителите от онова време са били наясно със състоянието. Сега нови доказателства от череп на повече от 4000 години разкриват, че древните египетски лекари може да са се опитвали да лекуват някои видове рак с операция, съобщава Си Ен Ен.

Черепът е принадлежал на мъж, който е бил на около 30 до 35 години, когато е починал, и се намира в колекцията на лабораторията Duckworth в университета в Кеймбридж в Обединеното кралство. От средата на 19-ти век учените са изследвали покритата с белези повърхност на черепа, включително множество лезии, за които се смята, че представляват увреждане на костите от злокачествени тумори. Археолозите смятат черепа, обозначен като 236 в колекцията, като един от най-старите примери за злокачествено заболяване в древния свят, датиращ между 2686 г. пр. н. е. и 2345 г. пр. н. е.

Но когато изследователите наскоро се вгледаха по-отблизо в белезите от тумора с дигитален микроскоп и сканирания с микрокомпютърна томография (CT), те откриха признаци на порязвания около туморите, което предполага, че са използвани остри метални инструменти за отстраняване на израстъците. Учените съобщиха констатациите в сряда в списанието „Frontiers in Medicine“.

„Това е първият документиран случай, в който човечеството се е справяло хирургически с това, което днес наричаме рак“, каза главният автор на изследването д-р Едгард Камарос, професор в катедрата по история в Университета на Сантяго де Компостела в Коруня, Испания.

Не е известно обаче дали лечителите са се опитали да премахнат туморите, докато пациентът е бил още жив, или туморите са били отстранени след смъртта за анализ, каза Камарос пред Си Ен Ен.

„Ако тези белези са направени докато човекът е бил още жив, говорим за някакъв вид лечение, пряко свързано с рака“, каза той. Но ако отрезите са направени посмъртно, „това означава, че това е изследване на медицинска аутопсия във връзка с този рак“.

Така или иначе, „невероятно е да се мисли, че са извършили хирургическа интервенция“, добави Камарос. „Но всъщност не можем да направим разлика между лечение и аутопсия.“

Учените също така откриха ракови лезии и във втори череп от колекцията Duckworth. Обозначен с E270 и датиращо от 664 г. пр. н. е. до 343 г. пр. н. е., той е принадлежал на възрастна жена, която е била поне на 50 години. Екипът идентифицира три лезии върху образеца, където злокачествените тумори са увредили костта.

За разлика от череп 236, E270 не показва признаци на операция, свързана с болестта. Но черепът на жената съдържа отдавна зараснали фрактури, което показва успеха на предишната медицинска намеса за наранявания на главата.

„Тази жена е оцеляла много години след тази травма“, казва Камарос.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/