in

Национално прекъсване на тока в Еквадор: 17 милиона души останаха без електричество

Колаж: "Нова Варна"

Еквадор беше сериозно засегнат от национално прекъсване на тока, при което 17 милиона души са останали на тъмно. Прекъсването на електричеството е продължило часове наред в сряда.

Спирането на тока, което засегна болници, домове и основна система на метрото, е причинено от проблеми с поддръжката и преноса в електрическата система на страната, казаха властите, съобщава Си Ен Ен.

„Прекъсванията, които имахме днес, се дължаха на липса на инвестиции в поддръжка, нова електрическа трансмисия и защита на електропреносната инфраструктура“, каза министърът на обществената инфраструктура Роберто Луке на пресконференция в сряда.

Към сряда вечерта електричеството е възстановено в 95% от страната, според правителството.

Еквадор от години се бори с енергийна криза. Последният по-фрапантен случай беше през април, когато президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в областта на енергетиката и нареди осемчасови прекъсвания на електрозахранването в цялата страна на фона на суша, която засегна производството на електроенергия.

Жителите на Гуаякил (най-населеният град в Еквадор) се сблъскаха с прекъсването при температури от 90 градуса по Фаренхайт (32 по Целзий). „Непоносимо е, толкова е горещо и влажно и не можем да използваме климатик или вентилатор“, казва жител на града пред Си Ен Ен.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/