in

Днес в „Активни варненци“. Невена Иванова: Всеки един от нас трябва да допринесе с нещо положително за развитието на обществото ни (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес в предаването „Активни варненци“, Николай Танчев ни среща с Невена Иванова, която е юрист, но действа и в неправителствения сектор. Невена Иванова е учредител на Фондация „Добротворци“, реализира редица благотворителни инициативи, с голяма местна популярност и в помощ на най-уязвимите в нашето общество – хора с увреждания и социално ощетени, най-вече деца. Също така е и активен член на синдикалната организация „Подкрепа“. Ето как протече разговорът ни с нея:

Като юрист, в коя област на правото намирате най-големите предизвикателства на съвремието ни?

„Най-големите предизвикателства в държавата ни са забуксувалият законотворчески процес и нуждата от предприемане на редица нормативни промени, които да прецизират нормативните ни актове – било то на местно или на нормативно ниво“.

А кое може да отпуши това зацикляне в държавата при едни равнопоставени, законопослушни условия?

„Това е балансираната власт, редовното управление от хора, които имат съответния опит, компетентност да подобрят нормативните актове и съдържанието им по начин, който съответства на реалните потребности на хората, на обществото като цяло“.

А може ли при подобно равнопоставено положение да се наложат и интересите на корпорациите и нуждите на обществото?

„Много трудно може да бъде намерен балансът, но аз все си мисля, че при една добра комуникация между представители на различни политически сили и при добро единодействие с представители на неправителствения сектор и експертите, това може да се случи и да доведе до положителни резултати“.

Вие като сътрудник на КТ „Подкрепа“ как намирате съвременната социално-корпоративна отговорност сред фирмите?

„В България все още сме на етап, при който много голяма част от работниците и служителите трябва да издействат повече права за себе си. Частният сектор, държавните структури, общинските структури трябва да намират начина да се сдобиват с компетентни кадри, като им заплащат достойно за възложения труд и да инвестират в тяхната професионална квалификация, професионално развитие, нещо, което до този момент не се случва. За съжаление“.

А как се променят нагласите на предприемачите, че техните работници освен равноправни са и равностойностни на техните партньори и клиенти?

„Към настоящ момент повечето от предприемачите, от представителите на бизнеса, а и в общинските структури не обръщат толкова голямо внимание на работниците, а на периферията на работния процес, на очакваните резултати и на това потребителите им да са доволни, не толкова на служителите да са удовлетворени“.

Но виждаме, че на европейско и на национално ниво ситуацията е различна. Народопсихология ли е това българинът да не подкрепя българите?

„Освен че сме едно консервативно общество, имаме нужда да бъде променено мисленето ни и да се обърне внимание на хората, които с труда си способстват за цялостната реализация на трудовия процес. Това не ще се случи нито толкова лесно, нито толкова бързо и трябва да бъде осмислено най-малкото от хората, след което да започнат да бъдат изпълнявани действия в тази насока“.

Къде виждате условия за това системно, общностно мислене? Сред децата, сред подрастващите?

„Всеки един от нас, като структурна единица в нашето общество, трябва да се замисли и да отправи своя апел – сред близки, познати, трябва да променяме начина на мисленето си“.

Къде е дигиталната среда в тази ситуация, тя подпомага ли процеса, съдейства ли за съзряването на обществото?

„Зависи кой и как използва дигиталната среда и за какви цели. Понякога тя може да е изключително полезна стига да отправя точните послания към аудиторията и да се получава чуваемост. За съжаление живеем във времена, в които много хора се опитват умишлено да манипулират общественото мнение, да насаждат разделение и омраза сред обществото и дигиталната среда се превръща в изключително успешно оръжие за всяване на паника, обърканост сред хората, разделение и омраза, вместо да ни кара да сме по-единни“.

„Всеки един от нас, като личност, трябва да допринесе с нещо положително за цялостното развитие на обществото ни, надмогването на различията, преодоляването им, чрез показване на добри практики, на добри модели на поведение, чрез добротворчество. Когато помагаме на хора в нужда, на уязвими групи в обществото ни, когато се изслушваме, когато сме толерантни един към друг, само по този начин могат да бъдат преодолени тези създадени разделителни линии между хората, които пречат да бъдем по-обединени и по-системни и задружни в исканията си, в отстояването на позициите си“, казва Невена Иванова.

Повече от разговора на Николай Танчев с Невена Иванова, можете да чуете във видеото:

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/