in

Обявиха колко са свободните места в детските градини във Варна за трето класиране

Снимка: Община Варна

Стана ясно, че общо 289 свободни места са обявени в детските градини във Варна за трето класиране в общинските детски градини. Утре (25 юни) системата за прием отваря

След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови. Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря утре – 25 юни. В район „Приморски“, където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ „Дружба“. Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район „Одесос“ и „Аспарухово“, както и в ДГ „Иглика“, Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район „Аспарухово“, в ДГ „Горска приказка“ остават 18 свободни места, в район „Владислав Варненчик“, в ДГ „Пламъче“ – 39 свободни места, във филиала на ДГ „Теменужка“ – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи , Константиново, Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на „Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места“ могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/