in

Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета: Взриви се във въздуха

Кадър: vbox7

Ракета на Северна Корея е експлодирала във въздуха след изстрелването ѝ, съобщиха военните на Южна Корея.

В сряда Северна Корея изстреля край източното си крайбрежие нещо, което изглежда като хиперзвукова ракета, но тя избухна във въздуха, съобщава южнокорейската армия.

Ракетата е била изстреляна близо до столицата Пхенян, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Министерството на отбраната на Япония съобщи, че ракетата е прелетяла на височина от около 100 км и обхват от повече от 200 км, предава Ройтерс.

Висши служители на Южна Корея, САЩ и Япония проведоха телефонен разговор и осъдиха изстрелването като нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и сериозна заплаха за мира и стабилността в региона и извън него.

Индийско-тихоокеанското командване на САЩ също осъди и призова Пхенян да се въздържа от по-нататъшни незаконни и дестабилизиращи действия.

Последното изстрелване на ракета от страна на Северна Корея беше на 30 май.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/