in

Неудобните въпроси към кмета на Варна нарастват

Снимка: Община Варна

Днес се проведе 12-то заседание на Общински съвет – Варна, по време на което общинският съветник от „Алтернативата на гражданите“ Давид Киркоров зададе въпрос към кмета на Варна относно зародил се парадокс при присъединяване на нови абонати към електроразпределителната мрежа.

Патовата ситуация произтича от издадена на 20.12.2023г. заповед с № 4454, с която кметът утвърждава нови инструкции за издаване на заповеди за прокопаване по чл. 193 от ЗУТ. В тази заповед се забранява прокопаването на настилки в гаранция, въпреки че в повечето случаи няма технически алтернативи за това. Съответно, нов клиент на ЕРП, който живее на ремонтирана улица, няма възможност да бъде присъединен по никакъв начин.

Създалият се от решението хаос провокира Дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване” на 16.05.2024 да издаде предписание, как трябва да се процедира при прокопаване на гаранционни настилки и кой носи отговорност за настилката след това.

Сами по себе си двата документа са в противоречие един с друг, поради което някои районни кметства избират да следват кметската заповед от декември месец, защото тя е с превес.

Въпросът на Киркоров, на който се очаква писмен отговор в предвидения от закона срок е: “При изграждане на нови пътни и тротоарни настилки и инфраструктурата към тях, община Варна залага ли като възложител изграждането на паралелни резервни тръбни трасета, така че да може разпределителното дружество да ползва тази инфраструктура занапред, без да е необходимо да разкопава гаранционни трасета?” Съветникът подчертава също, че това ще носи и допълнителни приходи на община Варна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/