in

Дянков: В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната

Кадър: bTV

Бившият министър на финансите Симеон Дянков коментира предложения проектокабинет и изрази мнението си, че в този си състав няма амбицията да вкара страната ни в еврозоната.

„В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната. Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ” (ИТН)“, заяви пред Дарик бившият финансов министър Симеон Дянков. По негови думи, ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така.

“Това е решение, не просто догадка. Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи Дянков.

Бившият финансов министър обясни, че голямата инфлация у нас, която се е появи от 2022 г. досега, е заради някои грешки през последните години.

“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той.

Като силен ход Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/