in

Президентът: Правителство на малцинството носи рискове. Изисква отговорност и смелост

Кадър: БНТ

Президентът Румен Радев говори пред журналисти по актуални теми, по време на официалното си посещение в съседна Гърция.

„По време на консултациите пред всяка една от партиите аз повдигах въпроса за тяхното предложение за формула и за съставяне на кабинет, защото това е целта на изборите. Партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната“, заяви на брифинг в Атина президентът Румен Радев, където е на официално посещение.

„По време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. И съответно аз насочих вниманието други европейски държави, където има и правителство на малцинството, като все пак някакъв изход. Само че това изисква отговорност и политическа смелост. Така че това е един път, който реши да следва ръководството на ГЕРБ и е нормално те да предложат такова правителство“, допълни държавният глава.

„Разбира се, че правителство на малцинството носи рискове. Разбира се, че това е нещо ново за нашата политическа система, но съответно изисква отговорности и политическа смелост. И зависи вече от реакциите на всички партии в парламента дали ще приемат такъв подход или ще се отива отново към предсрочни парламентарни избори“, заяви президентът, който посочи, че утре ще присъства в парламента на гласуването на проектокабинета „Желязков“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.