in

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е положителен: Има ли повод за притеснение?

Снимка: Pixabay

Данните на частна лаборатория за цялата страна сочат, че всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Уточнява се, че данните са за периода в месеците април, май и юни.

Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. Но има ли повод за притеснение?

Специалисти твърдят, че тези данни не показват нова тенденция. От РЗИ в София посочиха, че случаите на лаймска болест през тази година не се различават от тези през миналата година.

„Данните, които има по отношение на броя на пробите, които са с позитивен резултат към лаймска борелиоза не показват тенденция към нарастване. Това, което се регистрира е по-скоро сезонно, свързано с активността на кърлежите, които предават това заболяване“, казва пред БНТ д-р Трифон Вълков, инфекционист.

Той подчерта, че обикновено при съмнения за болест се дават пробите и това също обосновава резултатите от извадката.

„Това не означава, че всяко ухапване от кърлеж води до заболяване. По данни на немското здравно министерство между 5 до 30% от кърлежите в Европа са носители на на лаймска борелиоза, като след ухапване от кърлеж между 3,5 до 5,5 на сто се стига до някакво инфектиране с лаймска болест. До клинична форма на заболяване стигат едва между 0,3 и 1,3% от пациентите, ухапани от насекомите“, допълни инфекционистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/