in

Какво се случи? Настъпи паника в световен мащаб заради масов срив в IT системите

Колаж: "Нова Варна"

Съобщава се, че заради масовото прекъсване на IT системите се е стигнало до блокиране на работата на банки, медии, авиолинии и други глобални институции по цял свят. Няколко авиокомпании са прекратили полетите си по света, много други пък съобщават за закъснения.

Американският щат Аляска предупреди, че службите му за спешна помощ са засегнати, супермаркетите в Австралия също, както и медиите в няколко страни, като Sky News в Обединеното кралство временно е прекъснал излъчването, предава Би Би Си.

Причината за прекъсването е неясна, но много от засегнатите са го свързали с операционните системи за компютър на Microsoft.

Официална актуализация на услугата Microsoft 365, публикувана по-рано през деня, гласи, че „разследваме проблем, засягащ възможността на потребителите да имат достъп до различни приложения и услуги на Microsoft 365“.

Въпреки това, говорител на Microsoft каза пред Би Би Си в петък, че „по-голямата част от услугите са били възстановени“ часове по-рано.

Говорител на министерството на вътрешните работи в Австралия, което беше особено силно засегнато, каза, че прекъсването изглежда е свързано с проблем във фирма за киберсигурност, докато надзорният орган за киберсигурност на страната каза, че няма информация, която да предполага злонамерена атака.

„Текущата ни информация е, че това прекъсване е свързано с технически проблем със софтуерна платформа на трета страна, използвана от засегнати компании“, казаха те в изявление.

Властите в Аляска казаха, че много центрове за 911 и центрове за обаждания, които не са спешни, не работят правилно, но австралийските власти казват, че центровете за обаждания с тройна 0 – основният контакт за спешни случаи в страната – не са засегнати.

Потребителите на социалните медии съобщават за проблеми с извършването на плащания в магазини като веригата пекарни и кафенета Gail’s в Обединеното кралство и бакалията Woolworths в Австралия, както и проблеми с достъпа до финансови институции като National Australia Bank.

Плановете за пътуване по целия свят също бяха объркани, като авиокомпаниите, такситата и железопътният транспорт бяха засегнати.

Американските авиокомпании United, Delta и American Airlines издадоха „глобално наземно спиране“ на всички свои полети, докато австралийските превозвачи Virgin и Jetstar забавиха или отмениха полети. Други летища – включително в Берлин, Токио и Дели – също са засегнати.

В Обединеното кралство Govia Thameslink Railway предупреди пътниците да очакват смущения.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/