in

Един от най-добрите български алпинисти загуби битката с тежко заболяване

Колаж: "Нова Варна"

Почина един от най-добрите български алпинисти, участвал в безброй експедиции и записвал още повече рекорди – Михаил Кръстев. Кръстев беше и телевизионен оператор, част от екипа на бТВ близо 15 години. През изминалата нощ той загуби борбата с тежко заболяване.

Той е и дългогодишен участник в националния отбор на България.

Михаил Кръстев е покорявал върховете на 10 планини на височина от 7000 метра. Сред тях са и върховете Ленин, Корженевска в планината Памир в Таджикистан.

Участник е и в експедицията на Южната стена на Анапурна. А в Алпите Михаил Кръстев е изкачвал Гранд Жорас и Пиц Бадиле.

Алпийската верига се простира от Ница на западното Средиземно море до Триест на Адриатическо море и Виена в началото на Панонския басейн. Планината се е образувала в продължение на десетки милиони години при сблъсъка на африканската и евразийската тектонични плочи.

Алпинизмът е вид високопланински спорт (някои го считат едновременно с това и за хоби) и се състои в катерене на планини, обикновено с цел покоряване на планински върхове.

Терминът е известен като алпинизъм най-вече в Европа, докато в Америка предпочитаният термин на английски е планинско катерене.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/