in

Безредици в Бангладеш: 91 души са убити а десетки други са ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)

Кадър: X/Umar Mukhtar(عمر مختار)

Стана ясно, че при безредици в Бангладеш са били убити най-малко 91 души, а десетки други са ранени. Сред загиналите има и 13 полицаи. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и са хвърляли шокови гранати, с цел да разпръснат десетки хиляди протестиращи, излезли на улицата, за да помолят премиера Шейх Хасина да подаде оставка.

Смъртните случаи бяха съобщени от полицията и лекарите в неделя в столицата Дака и северните области Богура, Пабна и Рангпур, както и в Магура на запад, Комила на изток и Барисал и Фени на юг, предава Ал Джазира.

Нападението срещу полицията е извършено в полицейския участък Енайетпур в северозападния град Сираджгандж, според допълнителния заместник-генерален инспектор Виджай Басак от полицията в Бангладеш. Самоличността на нападателите е неизвестна.

Демонстрантите настояват за оставката на Хасина след по-ранни протести през месец юли, които започнаха със студенти, призоваващи за прекратяване на квотната система за държавни работни места и ескалирали в насилие, което уби 200 души.

Хасина каза, че тези, които участват в „саботажа“ и разрушението в името на протестите, вече не са студенти, а престъпници, и каза, че хората трябва да се справят с тях с железни ръце.

Властите блокираха достъпа до интернет и наложиха полицейски час за снимане. Най-малко 11 000 души са арестувани през последните седмици.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/