in

Рибната популация в Черно море се възстановява след експлозията на язовир Каховка

Снимка: Google Maps

Рибната популация в Черно море се възстановява след експлозията на Каховската водноелектрическа централа. Поради наличието на соли на тежки метали в акваторията се препоръчва да се въздържат от консумация на определени морски дарове.

Големият брой риби, които сега се наблюдават в Черно море близо до Одеса, може да означава, че след терористичната атака срещу язовира Каховска водноелектрическа централа популацията се е възстановила и се е увеличила значително. Това съобщи ръководителят на обществената организация „Зелен лист“, екологът Владислав Балински, който дълги години наблюдава Одеския залив, предаде unian.net.

„Никога не съм виждал толкова голям брой кефали през цялата история на моите наблюдения, от началото на 2000-те години кефалите в Черно море са най-големите от тях“, каза Балински .

Той показа във видеото си стадо аборигени сингула, както и щатски ястреб и пеленгас. „В същото време голям кефал се държи внимателно и не позволява на никого да се доближи до него отгоре – трябва да се гмурнете и да сте на един и същ „хоризонт“ с него или да легнете на дъното“, казва екологът.

Според него ловците използват манекен кефал и понякога дебнат рибата с часове, затаили дъх на дъното. Той отбелязва още, че черноморският кефал е дънна риба с интересно поведение. Тя непрекъснато рови с антените си в почвата, вдигайки облаци от мътност. Тази година вниманието привлича и броят на индустриалните султани. Наблюдава се сафрид, одески бик, което е сборно наименование за около десетина вида дънни териториални риби.

„Бичките в Одеския залив също бързо възстановяват популациите си след екоцид в резултат на експлозията на язовир Каховка“, заявява екологът.

В същото време той предупреждава, че в някои водни организми са открити много високи концентрации на йони на тежки метали, пестициди и други токсични вещества.
„Това показва дългосрочните последици от саботажа в Каховка… Освен това целогодишното изпускане на целия обем отпадъчни води напоследък значително усложни екологичната ситуация на уязвимия Одески залив. Затова бих посъветвал засега да се въздържаме от яденето поне на местни миди и рапани“, казва специалистът.

Като доказателство за неблагоприятната екологична обстановка в Одеския залив, той показа сив гълъб (морска мишка), който намери мъртъв. Тази риба е включена в Червената книга на Украйна.
„Постоянните пожари като следствие от войната и мащабното затопляне променят ландшафта на целия регион на Северно Черноморие като цяло попадат в полупустинни климатични условия. Морето значително омекотява микроклимата на Одеса тираж“, добави Балински.

Екологична ситуация в Черно море поради терористичната атака в Каховската водноелектрическа централа
В нощта на 6 юни 2023 г. руските нашественици взривиха дигата на Каховската водноелектрическа централа, което предизвика мащабна техногенна катастрофа. Изкуствено наводнение наводни десетки селища по десния и левия бряг на Днепър; хиляди тонове пръст бяха отнесени от водата, заедно с всички живи същества, растения и други подобни. Всичко това се озова в Черно море, където бяха регистрирани замърсяване на водата и мащабни смъртоносни процеси.

През юли 2024 г. биологът Владислав Балински заяви , че наблюдава възстановяването на определени популации от морски живот, по-специално на черноморския кефал, хамсия и кефал.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/