in

Утре е празник: Има няколко строги забрани

Кадър: YouTube

Утре е 31 август. На този ден православната църква чества полагане пояса на Пресвета Богородица, Св. свещеномъченик Киприян Картагенски. Св. Генадий, патриарх Цариградски.

Полагането на почетния пояс на Пресвета Богородица във Влахернската църква в Константинопол е било при император Аркадий (395-408 г.). Преди това великата светиня, поверена на апостол Тома от самата Богородица след Нейното Успение, последователно се съхранявала в Йерусалим от благочестиви християни. Много години по-късно, по време на управлението на император Лъв Мъдри (886-911), поясът на Богородица извършил чудо на изцелението на съпругата му Зоя, която страдала от нечист дух. Императрицата имала видение, че ще се излекува от болестта си, когато й поставили пояса на Богородица. Императорът отправил молба към патриарха, който свалил печата и отворил ковчега, в който се съхранявала светинята: поясът на Богородица се оказал напълно непокътнат, непокътнат от времето. Патриархът поставил пояса на болната императрица и тя веднага се избавила от болестта си. Отслужен бил тържествен благодарствен молебен на Пресвета Богородица, а честният пояс бе върнат в ковчега и запечатан с печат.

В памет на станалото чудо и двойното положение на честния пояс е установен празникът Положение на честния пояс на Пресвета Богородица. Частици от светия пояс на Богородица се намират във Ватопедския манастир в Атон, в Трирския манастир и в Грузия.

Традиции, обичаи и забрани на празника

Има няколко строги забрани на този ден. Забранено е започването на кавги, скандали, псувни. Помощ и милостиня не трябва да се отказват. Забранено е да почиствате дома си. Не трябва да ходите на сватба или да се ожените – бракът ще бъде неуспешен. На този ден не се препоръчва да се забавлявате много – смята се, че по-късно ще плачете.

На този ден можете да отидете на църква и да се молите, за да се освободите от оплакванията. Хубаво е да направите добро дело – помогнете на нуждаещите се, дайте съвет на тези, които имат нужда от помощ. На този ден някога предците ни са събирали кореноплодни зеленчуци – моркови, цвекло, късни картофи, ряпа – и винаги са приготвяли ястия от тях – вярвало се, че те ще донесат мир в семейството.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/