in

Инж. Христо Димитров: Основната политика съм убеден, че е благоденствието на варненци (ПОДКАСТ)

Колаж: Нова Варна

Днес в срещата на „Активни Варненци“ с председателя на варненския Общински съвет инж. Христо Димитров, научаваме как се строят общинските заседания и как се конструира продуктивността в местния Общински съвет.

Инж. Димитров разказа: „В Общинския съвет на Варна има 51 общински съветници в 14 постоянни и 4 временни комисии. Логиката на работата е всички предложения за решения да се обработват в комисиите, а след това те се подават като решения или като предложения към Общинския съвет. Общинският съвет всеки последен четвъртък на месеца прави сесия, в която разглежда предложения за решения от комисиите, предложенията от гражданите и от кметската администрация“.

В разговора става ясно, че в последните шест месеца Съветът е почти два пъти по-малко продуктивен от предходния мандат. За сравнение, в предишния мандат, в първите му шест месеца са взели 12,1 решения, а сега са взети 5,9 решения средно, което е повече от два пъти по-ниска продуктивност на Съвета. А проблемът е главно във фрагментацията на Съвета.

„Ние имаме в момента 13 партии и това от една страна е по-добре, защото покриваме голяма част от мнението на хората, но в същото време, когато започнем работа, нещата стават с повече мнения и по-трудно се взема решението, но така или иначе се стига до решения“, обясни Димитров.

Общинските съветници откриват разликата между политическите си боричкания и общите нужди на варненци понеже: „Всички заседания са публични, а сесиите, и комисиите се заснемат като участват и журналисти и се усеща една законна прозрачност. Всяко решение, мнение, което е изказвано и гласувано, се вижда от всички граждани, така че се усещат много ясно и точно разликата между политическото боричкане и гласуването в интересите на града“.

„В нашата група на Алтернативата работим върху начин за по-добра комуникация с гражданите. Надявам се скоро да ви анонсирам нашата платформа. Работим веднага, подготвяме писма към съответните дирекции, задаваме въпроси, използваме нашата позиция, с която имаме възможността за задаване въпроса на кмета в началото на дневния ред на всяка сесия“, казва Христо Димитров.

„Просто трябва да се работи по стандарт. Това, което е загубено в момента са стандартите, одобренията на проекти, спазването на строителни графици, отчитането на строителството, както и заплащане на изпълненото строителство. Това са стандарти и нормативи, които ако се спазват, няма да имаме такива закъснения от 6, 7, 8 месеца, и то оправдани закъснения. А това е наистина извън всякакви правила. Това че има такива закъснения означава, че някой не си е свършил работа по време на целия този процес. В последните години се повишиха рязко цените на строителните услуги. Т.е. това, което се предлага в документацията на обекта, е това, което е допустимо и възможно. Това означава, че разходите ще бъдат твърде големи следващите години за процеси, в които няма конкуренция, няма достатъчно изпълнители“, смята председателят на варненския Общински съвет.

„Общината сама не може да се справи с този проблем, защото той е европейски и е необходима по-сериозна национална и даже европейска политика, с която да се осигури по-голямо предлагане на услугата“, допълни той.

Относно голямата политика и за успешната си дейност като високопоставен чиновник, инженер Димитров споделя: „Честно казваме, аз още не съм се докоснал до истинския политически елит, защото като част от общинските съветници, изпълняваме някои политики на своите партии, а основната политика съм уверен, че е благоденствието на варненци. Друг въпрос е, че всяка партийна група има различен подход, подхожда по начин с различна скорост да решава въпросите“.

„Основното нещо, което трябва да правят хората, когато се съмняват в нещо, това е да задават въпроси и да изискват решения. Само тогава те могат да са обединени. Не е достатъчно да четат наши постове във Фейсбук. По-важно е постигнатото и това, което остава на терен… Съветвам варненци да са отговорни граждани. И не само да мислят заедно с кмета за чистотата на Варна, а и да правят нещо за чистотата на Варна. Тоест самите граждани да пазят чистотата на града. И да питат. А Общината е длъжна да им отговаря. Тоест ние (Общината) сме длъжни да им отговаряме по най-бързия начин. Така че нека гражданите да питат, когато нещо не разбират“, посъветва Христо Димитров.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/