in

Учени: Прекалената консумация на захар влошава когнитивните функции, особено паметта и ученето

Снимка: Pixabay

Замисляли ли сте се какво би се случило ако спрете да консумирате захар? Сред положителните ефекти са подобряването на когнитивните функции и намаляването на риска от психични разстройства.

Когато спрете консумацията на захар, мозъкът ви претърпява няколко важни промени, които могат да повлияят положително на когнитивните функции, настроението и цялостното психично здраве. Захарта, особено в нейната рафинирана форма, има силен ефект върху мозъка, подобен на този на пристрастяващите вещества като никотина и алкохола. Изключването ѝ може да е предизвикателство, но мозъкът и тялото могат да се адаптират по няколко полезни начина, съобщава сайтът Актуално.

През първите няколко дни след намаляване или премахване на захарта мозъкът може да изпита симптоми на отнемане. Консумацията на захар предизвиква освобождаването на допамин – невротрансмитер, който играе ключова роля за удоволствието и възнаграждението. Когато спрете да консумирате захар, нивата на допамин спадат, което води до глад, раздразнителност, главоболие и промени в настроението. Това е така, защото мозъкът е свикнал с честите допаминови удари, които получава от приема на захар. В резултат на това някои хора могат да се чувстват уморени, тревожни или депресирани по време на ранните етапи на отказване от захарта. Тези симптоми обикновено отшумяват в рамките на една или две седмици, тъй като мозъкът се адаптира.

След първоначалния период на абстиненция мозъкът започва да се стабилизира. Един от най-забележимите ефекти е подобреното регулиране на настроението. Консумацията на захар може да доведе до бързи скокове и спадове в нивата на глюкозата в кръвта, което влияе на химията на мозъка. Когато кръвната захар се срине, това може да предизвика чувство на раздразнителност, тревожност и умора. Като елиминирате захарта, предотвратявате тези колебания, което води до по-постоянни нива на енергия и настроение. С течение на времето мозъкът става по-ефективен в регулирането на невротрансмитери като серотонин и допамин, без да разчита на предизвиканите от захарта скокове.

Според якои изследвания високият прием на захар води до влошаване на когнитивните функции, особено паметта и ученето. Хроничната консумация на захар е свързана с възпаления в мозъка, особено в области, свързани с паметта, като хипокампуса. Намаляването на приема на захар позволява на мозъка да се възстанови и да подобри когнитивните си функции. С течение на времето много хора усещат по-добър фокус, по-остра памет и подобрени способности за решаване на проблеми.

Високата консумация на захар е свързана и с повишен риск от психични разстройства, като депресия и тревожност. Когато се изключи захарта, мозъкът бавно се рекалибрира, което води до подобряване на умствената яснота и емоционалната устойчивост.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/