in

Културният антрополог Росен Гацин: Открихме паметника на най-дълго живелия човек по нашите земи

снимка: Колаж "Нова Варна"

Културният антрополог Росен Гацин съобщи, че е открит паметник на човек живял 130 години. Това се е случило по време на теренна експедиция в Северозападна България. Паметникът е открит в землището на село Лик, Врачанско.

По официална информация, най-дълго живелият българин е Кръстю Бешев Илянов. Той е от Пордим и е живял 128 години. Роден е през 1785 и е починал през 1913 година. Дядо Кръстю става известен със снимка, на която е заснет на 125-годишна възраст. По тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички и част от тях са изпратени в България.

историческа снимка

В Родопите се носят легенди, че баба Василка Бангиева от село Павелско е доживяла 125 години, но по-късно от старите регистри става ясно, че е родена 1790г. и е починала през 1909 г. Починала е на 119 години. Тя е фотографирана заедно със своя син от фотографа Крум Савов, който твърди, че когато я е снимал, е била на 125 години, а синът й е над 100. Снимката е била на изложение в Лиеж през 1905 г.

На паметника от село Лик е изписан следният текст: „Тук почиват баща Йончо на 130 г. син Иван на 103 г. син Кръстио на 106 г. Баща им почина на 1906 г. Въздигнал Гено Кръстев.“
Направена е справка в кметството на село Лик. От там е предоставен официален документ – смъртен акт, който удостоверява възрастта на дядо Йончо Цолов – 130 години. Става ясно, че дядо Йончо е надживял и двамата си синове – столетници и е починал от болест, а не от естествена смърт.

Теренната експедиция, по времето на която беше открит паметникът на столетника, е част от работата по изложбата „Кодове на идентичност“, с автор Росен Гацин. Откриването ще бъде на 1 ноември 2024 година в Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей към БАН, на бул. „Цариградско шосе“ №73 в София.

Росен Гацин изказва благодарност на родствениците на столетника Йончо Цолов от Пеловския род: Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров, както и на Валентина Мишева, кмет на село Лик, и изразява притеснение относно паметника в гробището на село Лик. „Притеснявам се от оскверняване на паметника, когато се разчуе за откритието. Но все пак вярвам в морала на журналистите в България и се надявам паметникът да остане на мястото си за вечни времена и да напомня, че по нашите земи са живели хора с библейска възраст.“, допълва Гацин.

Повече информация за столетника може да научите по време на изложбата „Кодове на идентичност“, която ще бъде открита в Деня на Народните будители.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/