in

Какво се случва с проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна?

Снимка: Пресцентър Общински съвет – Варна

Провела се е среща, по време на която е обсъдено бъдещото строителство на новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.

Строителството на новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна е приоритет за местната власт и има единодушната подкрепа на всички политически сили в Общинския съвет. Това стана ясно на среща, инициирана от председателя на местния парламент Христо Димитров. В нея участваха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, заместник-председатели на Общинския съвет, председатели на групи, представители на администрацията и на фондация „Д-р Петър Берон“.

В ход е процедурата по безвъзмездното придобиване от държавата на имотите, върху които ще бъде изграден модерният кампус. Веднага щом има решение на Министерски съвет, ще бъдат предприети стъпки на местно ниво по приемо-предаване на терените. Изразено бе очакване това да се случи до края на септември, за да може да се мине на следващ етап по реализацията на проекта. Докато процедурата не приключи, Община Варна не може да получи средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма на Министерство на финансите за общински проекти.

Математическата гимназия, която в края на юли беше извадена от списъка с проекти, отново намира място в него, беше изтъкнато по време на срещата.

Колкото до конкурса за изпълнение, предвижда се той да стартира веднага след като Община Варна придобие отново имотите. Очакванията са да има резултати от него до края на годината, а при евентуално оспорване – през първото тримесечие на 2025 г.

Администрацията декларира пред участниците в срещата, че в условията на конкурсната процедура ще бъдат заложени много сериозни технически изисквания, които ще гарантират участието на кандидати, показали качествено изпълнение на сгради на образователни институции.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/