in

Родители, учители и ученици размишляват: Трябва ли мобилните устройства да останат извън класните стаи?

Снимка: Община Варна

Учители, родители и ученици реагират различно що се отнася до темата за забраната на мобилни телефони в училище. Според някои от тях мярката е излишна, а според други – наложителна, за да се допринесе за решаването на проблема с ниския успех в училище.

Кремена Харизанова е родител на първокласник. Казва, че 6-годишният ѝ син вече има телефон, но тя е абсолютно „за“ забраната на мобилни устройства в клас.

„Децата не се разсейват, прекарват по-малко време, ненужно пред телефони и пред екрани, което е добре за тяхното здраве и за концентрация им и за това да се фокусират върху учебния процес“, казва пред БНТ Кремена Харизанова.

Кремена е на мнение, че отнемането на телефоните в час дори е закъсняло и родителите не бива да настояват децата им да са непрекъснато с мобилните си телефони, защото това предизвиква хаос в учебния процес.

„Става безразборно чатене, родителите звънят в часовете, те не се съобразяват с учебния процес, или не знаят кога са междучасията на учениците, което разсейва децата“, смята Кремена.

Нина Феимова преподава английски език в училище „Леонардо да Винчи“, където мобилните телефони отдавна са забранени в час. За нея ползите от тази практика са се доказали с времето.

„На практика това работи много добре, защото виждаме какъв е резултатът. Децата свикват да не гледат в телефона си кога ще приключи часа, кога ще започне, дали някой им е писал и имаме по-голяма ефективност в часовете ни. Самите ученици много добре вече са си свикнали. Сутринта като дойдат си прибират телефоните в шкафчето, дори и големите ученици и сме позволили единствено на обяд в едно голямо междучасие все пак да се чуят, като обратна връзка с родителите“, разказа Нина Феимова – учител по английски език.

Дванайсетокласничката Елиза смята, че мобилните устройства могат да бъдат разрешени само и единствено за справки по учебния материал.

„Иначе има деца, които не ги използват за правилни действия тези телефони и учителите действат по следния начин: вземат и го връщат в края на часа. Правилно е, ако учениците продължават да правят техните своеволия е правилно“, категорична е Елиза пред БНТ.

„По принцип на нас едната учителка така правеше, вземаше ни телефоните в началото на часа и ни ги връщаше в края. Според мен това е най-добрият вариант“, смята Александър Пламенов.

А според международно проучване държавите, където отдавна телефоните са забранени в час, отчитат положителни резултати – децата са по-концентрирани, а успехът им се повишава.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/