in

След пороя: Ето коя е най-засегнатата част във Варна. Там са паднали 80 л./кв. м дъжд

Снимка: Pixabay

Започват аварийно-възстановителните работи в засегнатите части на Варна. След като бяха представени доклади, стана ясно къде щетите са най-много.

От докладите на районните кметства и селата в Община Варна стана ясно, че най-засегната е северната част от район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“, научи медия „Нова Варна“.

В район „Одесос“ има няколко места с натрупани наноси, пропадане на тротоари и настилки. По данни на районния кмет шахтите са проверени, продължава резитбата на сухи клони. В район „Младост“ е регистрирано натрупване на наноси и отпадъци на устието на канала към Варненското езеро в района на ж.п. линията и ул. „Девня“, които трябва да бъдат почистени, за да няма предпоставки за бъдещи наводнения.

По цялото протежение на улица „Прилеп“ шахтите са били запушени с инертни строителни материали. Тяхното почистване, както и на шахтите по всички улици, където текат ремонти, е ангажимент на фирмите-изпълнители.

Отнесената в морето решетка на Шокъровия канал във Варна е приоритет: Чакаме да я извадят, за да не се оттичат отпадъци

В район „Владислав Варненчик“ най-сериозно е пострадала пътната настилка по ул. Петър Дертлиев, бул. „Трети март“, бул. „Св. Елена“, бул. „Константин и Фружин“. На много места има наноси и запушени шахти, тапи от отпадъци и земни маси на деретата. Необходими са действия за отводняване на автомобилния подлез към магистралата, въпреки че той е затворен за движение. В район „Аспарухово“ ситуацията е спокойна. По данни на районния кмет няма нужда от ангажиране на допълнителен ресурс там.

Селата на територията на община Варна също са изготвили доклади за нанесените при проливния дъжд щети. В с. Звездица е бил наводнен приземният етаж на сградата на кметството, има образувани бентове от земни и растителни маси в канавките, паднали клони и дървета, но без поражения по инфраструктурата.

В с. Константиново е отмита настилката от фрезован асфалт и чакъл на няколко улици, а в с. Каменар са възникнали проблеми с канализацията заради натрупаните наноси.

Следващото заседание на щаба ще включи и представители на пътноремонтните фирми. На него, след анализ на изготвените доклади и снимков материал, ще се вземе решение дали да бъде разширен обхватът на частичното бедствено положение.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/