in

Дете в България е с остра парализа след пропусната ваксина

Снимка: Pixabay.com

В Кърджали е регистриран случай на заболяване при дете заради пропусната ваксина срещу полиомиелит.

Момиченце на 10 години е диагностицирано с остра вяла парализа, съобщи д-р Кадрие Христова от Регионалната здравна инспекция.

„При това дете липсва пълния статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е настанено в Пловдив. Лекува се. Това е вирусна инфекция. По принцип, доста сложно може да протича. В началото протича като грип. По-нататък може да води до отслабване на мускулите, да се чувства детето по-слабо“, каза д-р Кадрие Христова, предава БНР.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/