in

Направиха изкуство от боклук във Варна

Снимка: Dimitar Sterev

Във Варна нагледно беше показано как от отпадъци да се направи изкуство. Големи арт пана от боклуци бяха изработени от утвърдени творци от морския град – носителя на награда „Варна“ – Николай Русев, и художниците Пламен Митев и Димитър Русев.

В тяхната работа помагаха и младежи от различни училища във Варна. Самите отпадъци бяха събрани от оборки на нерегламентирани микросметища в града. Целта на занятието беше да се научат младите хора, че всеки ненужен предмет, може да бъде превърнат в нещо ново.

Траш арт е името, дадено на изкуството, което включва стари боклуци, повредени или използвани вещи. Целта е, че те могат да се превърнат в нещо ново и красиво.

Траш артът е самобитно изкуство, на голям тласък в съвременния живот му е дадено през 1918 г., когато германецът Курт Швитерс от Хановер започва експерименти в областта на абстрактното изкуство, като залепва опаковки от цигари, парчета билети и други парчета хартия с текст върху повърхността на своите произведения, заменяйки обикновените бои.

Изработените пана ще бъдат ситуирани на различни места във Варна – като временна изложба на открито.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/