Категории: Варна

В зоопарка във Варна има близо 70 новородени животни от началото на годината

Реклама

Близо 70 са новородените животни във варненския зоопарк от началото на годината, научи медия „Нова Варна“. Леопардчето Марго e най-младият обитател на зоокъта и ще остане във Варна поне до края на тази година.

68 животни от различни видове са родени от началото на годината във варненския зоопарк. Сред тях са кенгуру и двугърба камила, но най-голямата звезда се оказва женският леопард Марго. Тя е родена на 20 юли и вече тежи 4 кг – елегантна, както подобава на всяка дама. Вече се храни с месо, макар че майка й все още я кърми и проявява характер – игрива е като всяка котка от своето семейство, но все още не обича контакта с хората.

Това разказаха директорът на зоопарка Иванка Стоянова и ветеринарят на центъра – д-р Михаил Василев, при официалното представяне на леопардчето пред варненските медии. Марго е дете на африканските леопарди 11-годишната Киара и 12-годишния Амир. Двойката е сред питомниците на варненската зоологическа градина по линия на международна програма за обмен на животни, а Марго е третото им бебе, родено в морската столица, след като миналата година котките се сдобиха с мъжко и женско леопардче. Новородената Марго ще остане близо до родителите си във Варна поне до края на годината, след което ще отпътува за друга държава в Европа или извън континента.

Три вълчета от вида Европейски сив вълк също са родени през тази година в зоопарка. Те се развиват бързо и за неспециалистите вече са неразличими от възрастните екземпляри, разказаха от екипа на центъра. Почти всички новородени животни в зоокъта вече са осиновени, в това число вълчетата и бебето-леопард.

Над 150 са дарителите на варненския зоопарк и броят им непрекъснато расте, информираха от ръководството. В знак на благодарност и признателност към всички дарители и осиновители центърът обяви месец октомври за „Месец на дарителите“. Оттам уточняват, че приемат всякакви дарения, които могат да бъдат в полза на зоопарка: материали, инструменти и консумативи за ежедневната работа на служителите, плодове, зеленчуци, зърнени фуражи, ветеринарномедицинско оборудване и консумативи, строителни материали, специализирана литература и др.

От началото на годината до месец септември зоопаркът е посетен от над 150 000 души, което ръководството отчита като добър резултат. Сред проектите на ОП „Зоопарк-СЦ“ – Варна е този за изготвяне на концепция за развитие на предприятието, който ще даде възможност за привличане в бъдеще на различни източници на финансиране. Привлечени са средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за Спасителния център на зоопарка, който лекува и рехабилитира болни, пострадали и осиротели диви животни от защитени видове.

През 2024 г. през него са минали над 80 пациенти в тежко състояние, като над 1/3 от тях са излекувани и успешно рехабилитирани. Те са върнати обратно в естествените си хабитати, а на онези с трайни увреждания са създадени условия за живот в зоопарка, но далеч от погледите на посетителите.

През ноември около 10 елена от зоопарка ще заживеят в дивата природа. Животните от вида Лопатар се размножават всяка година и местообитанието им в центъра вече е наситено, обясни д-р Василев. Специално подбрано е място в Източните Родопи, където да се разселят и където имат максимално висок шанс за оцеляване в дивата природа.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Супер полезен трик: Ето какво да сложим в бидона, за да стане киселото зеле по-вкусно, ароматно и хрупкаво

И направата на кисело зеле си има своите тънкости, към които трябва да се придържаме,…

преди 26 минути

Нови четири вещества са класифицирани като наркотични

От пресслужбата на Министерски съвет (МС) съобщават, че се променя Наредбата за реда за класифициране на…

преди един час

Наказват младеж, откраднал 11 автомобилни катализатора в с. Каменар

Спрямо младеж, извършил кражба на катализатори, е била постановена осъдителна присъда. Това съобщават от Районен…

преди един час

Урсула фон дер Лайен атакува Виктор Орбан заради „проруска“ позиция

Урсула фон дер Лайен отправи остри критики към Виктор Орбан заради "проруската" му политика. Фон…

преди 2 часа

Крадец нахлу в детска градина в Германия и си сготви спагети „Болонезе“

Куриозна случка в град Гернсхайм, който се намира в област Грос-Герау и област Дармщат в…

преди 2 часа

Министър Илков: До днес имаме 89 сигнала за изборни престъпления

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че много разчита на опита на колегите си,…

преди 2 часа