in

14 октомври: Голям празник е днес. Ето какво да сложим на трапезата и кой черпи за имен ден

Колаж: "Нова Варна"

Днес е 14 октомври. На този ден православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска.

Празникът се нарича още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

На 14 октомври празнуват много имена, сред които Петя, Петко, Петка, Петра, Петрана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева и други.

Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища се спазва обичая „полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството.

На Петковден има някои ястия, които трябва да приготвим за трапезата си. Това са: обредна питка, овнешки гювеч, курбан чорба, сарми с лозови листа, баница с праз и други ястия с праз.

В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.

До Димитровден – 26 октомври, жените не бива да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец. Смята се, че ако човек облече дреха, ушита в дните между Петковден и Димитровден, ще се полудее или разболее.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/