in

Бракониери убиха моруна от изчезващ вид край наш град

Кадър: Youtube/Труд Онлайн

Моруна от застрашен от изчезване вид е станала жертва на бракониерски улов край Свищов. Това съобщават от природозащитната организация WWF във фейсбук страницата си.

„Тази величествена мъжка моруна, в разцвета на силите си, и вероятно една от последните останали от този вид в Дунав, вчера загуби живота си след като стана жертва на незаконен улов“, съобщават от организацията, публикувайки и снимки във Фейсбук.

„Експерти от WWF и Дирекция на Природен парк „Персина“ се опитахме да спасим голяма моруна, уловена незаконно край Свищов. Направихме всичко възможно, но за огромно наше съжаление загубихме още една от критично застрашените от изчезване есетри“, допълват от WWF Bulgaria.

Оттам посочват, че есетровата риба е била внушителен мъжки екземпляр с дължина над 2 метра и вероятна възраст между 20-30 години.

„Възрастните есетри, като тази, са изключително силни животни. Но нараняванията, които рибата беше получила след улавянето, бяха твърде сериозни и несъвместими с живота“, казват от организацията.

През есента моруните, особено едрите мъжки екземпляри като този, често навлизат в Дунав, за да презимуват в реката, изчаквайки ранната пролет в близост до местата за размножаване. В реката обаче тези огромни риби са много уязвими от бракониерство.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/