in

Димитровден наближава: Какво се слага задължително на масата и какви са обичаите?

Кадър: Youtube

Скоро предстои да отбележим един голям народен и православен празник. Това е Димитровден – 26 октомври. Празникът е в памет на свети Димитър Солунски и на места се нарича още Митровден или Разпуст. Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На този ден имен ден имат всички, които носят имената: Димитър, Димитрина, Деметра, Демира, Дима, Димка, Димо, Димана, Митко, Митра, Митка, Диян, Дияна и техните производни.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. Затова на някои места у нас в съботата преди Димитровден се прави Димитровска задушница – на която се раздава жито и питки за помен.

Традиционната трапеза на празника е богата. На Димитровден задължително се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния – от петел, ако именикът е мъж и от кокошка, ако е жена. Освен това се сервират и зеленчуци. На масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел и тиква.

На Димитровден се извършва обичаят „полазване“. Това е старинна практика да се гадае в този ден по първия гост в дома. Според вярванията, ако в къщата първо влезе момче, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако посетителят е добър, сръчен и имотен човек, годината ще е здрава, богата и успешна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/