in

Мицкоски заговори за „незначителното българско малцинство“ в Северна Македония

Кадър: Facebook/Hristijan Mickoski

Християн Мицкоски отново коментира това как „незначителното българско малцинство“ трябва да бъде включено в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония. Според него става дума за много малко хора.

Министър-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски обяви в свое изявление, че „незначителното българско малцинство“ трябва да бъде включено в преамбюла на конституцията на страната му.

Според Мицкоски става въпрос за около 800-900 души, които определят себе си като „част от българската общност“.

Изявлението си премиера на РСМ дойде по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на бъдещето и реформите на Европейския съюз.

„Преамбюлът на нашата конституция има описателен характер и посочва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от международната общност би казал, че това е рутинна работа, която трябва да свършим, за да продължим напред. Щеше да е толкова просто, ако това беше първото подобно искане, но то е десетото поред“, каза Мицкоски.

Той подчерта, че „фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте“ заради новите условия, които се поставят пред страната му. Той изтъкна още, че партията му се радва на стабилна електорална подкрепа, а правителството му разполага с подкрепата на почти 2/3 от представителите в парламента.

По думите на Мицкоски в Европа има институция, която може да реши дали нечии права са нарушени и това е Европейският съд по правата на човека.

„И какво реши съдът през изминалите години? 14 пъти в полза на македонската общност в България и нула пъти за българската общност в Македония“, заяви Мицкоски.

Никой не може да ни разбере. Ние сме малка нация в сърцето на Балканите, без излаз на море, и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори“, посочи премиерът на РСМ.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/