in

Вече втори ден под лупа: Проверяват търговци по пазари в България

Снимка: Pixabay

През вчерашния ден бяха проверени пазарите в Шумен, а днес е ред на софийските. Първи беше пазарът „Димитър Петков”. Много продавачи обаче изчезнаха при вида на инспекторите.

Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, със съдействието на Министерството на вътрешните работи, извършват вече втори ден проверки по пазарите. Целта е да се установи дали търговците използват нелоялни практики и дали кантарите им отговарят на технологичните изисквания, съобщава Нова телевизия.

„От страна на КЗП следим дали по разбираем и достъпен начин са информирани потребителите за цените. Също така се следи от страна на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор до колко теглилките и мерилките са преминали годишен контрол и отговарят на законовите изисквания”, заяви Мария Филипова, председател на КЗП.

„На мен ми пишат акт, без да имам някаква вина. 10 години заверявам кантара, тази година ми отказаха”, заяви Роберт, чийто кантар имал проблем, но само при влажно време.

„Абсолютно целият пазар е без продавачи, защото проверяващите са тук. Аз пазарувам редовно оттук. Кантарите им са верни, аз си ги проверявам вкъщи”, каза Диана.

Проверките продължават следващите дни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/