in ,

Обмислят създаване на социален фонд за здравно неосигурените

Снимки: МУ -Варна

Обмисля се създаване на механизъм за по-ефективно лекуване на здравно неосигурените у нас, който ще отчита причините за неплащането на дължимите месечни вноски към Здравна каса.

Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев като обясни, че е вероятно да бъде създаден социален фонд като грижа за хората с проблемен здравен статус.

Министърът, заедно с ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, кметът на Варна Иван Портних и областният управител на Варненска област Стоян Пасев, присъства на открит медицински съвет във варненската Университетска болница „Света Марина“, на който бяха обсъдени основните постижения, както и насоките в бъдещата работа на лечебното заведение.

От направения отчет на изпълнителния директор проф. д-р Валентин Игнатов става ясно, че болница „Света Марина“ е в добро състояние, като са се увеличили приходите, намалели са задълженията и просрочията към доставчици за медикаменти и медицински консумативи. През изминалата 2017 г. се е увеличила средната брутна работна заплата спрямо предходната 2016 г. Университетската лечебница е удвоила капитала си и е приключила годината без задължения към държавата, общината и персонала.

Предстои да бъдат изградени и закупени нова ангиографска лаборатория за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания, апаратура за дълбока мозъчна стимулация, висок клас анестезионогичен комплекс и друга модерна апаратура, която ще повиши качеството на обслужване на пациентите.

Именно подобряването на здравните грижи е приоритет на министерството, подчерта Кирил Ананиев като обясни, че се работи усилено върху нормативната база така , че да се оптимизират разходите на държавните и общински болници, да се увеличат приходите, което ще даде възможност за много по-добро заплащане на квалифицираните кадри. Това от своя страна, подчерта здравният министър, ще доведе и до много по-качествено медицинско обслужване.

Министър Ананиев посети Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ „Св. Марина„.

До края на годината се очаква да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, каза още министър Ананиев. По думите му, ако нещата вървят по план, през идната година ще може да започне обявяването на обществени поръчки.

Основна цел е сънародниците ни да спрат да плащат за прекалено скъпите здравни грижи в Западна Европа, например, и да се доверят на българските болнични заведения. Това би довело до много по-добро финансово състояние и стабилност на родното здравеопазване.

От 1 януари хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/