in ,

5 причини за закъснял полет и кога да си търсим правата

Снимка: Pixabay

Нали никой не си мисли, че причината за закъснение на полет е, защото пилотът се е успал или защото се помотква и пие кафе твърде дълго с колегите си? Пилотите спазват стриктно графика си и дават обяснение за всяко закъснение. Затова на тях просто не им се случват такива неща, когато им предстои да летят.
Понякога обаче авио пътниците са наистина в правото си да търсят обезщетение за полет. За жалост авиокомпаниите често крият истинските причини за закъснелите полети, за да си спестят тези пари. И вие сами няма как да разберете дали ви казват истината или не. В такъв случай е най-добре да се обърнете за подкрепа към юридическо лице.
Защо обаче толкова често ни се налага да се справяме със закъснение на полет? Нека разгледаме петте най-чести причини:

– Натоварен въздушен трафик
Все повече хора пътуват със самолет, съответно все повече самолети кръстосват небесата. Ето защо понякога в облаците става доста натоварено. Случва се самолет да кръжи малко повече от предвиденото, докато получи разрешение за кацане. Или самолет, който вече е на пистата, готов за излитане, да не помръдва, защото още не е получил разрешение и чака друг самолет да кацне. Освен това между действията на двата самолета трябва да има определен интервал от време. И така закъсненията се натрупват.

– Метеорологични условия и природни бедствия
Сняг, силен дъжд, мъгла, ураган, земетресение, изригване на вулкан – всяко отклонение от нормата може да бъде причина за закъснение на полета ви. И това е нещо, над което самолетната компания няма власт. Тя е длъжна да се грижи за безопасността на пътниците и на екипажа, затова и се изчакват по-благоприятни условия или самолетът се приготвя за пътуване при по-ниски температури например.

– Технически проблеми
Наземните технически проблеми се срещат най-често и самолетът не излита, докато те не бъдат отстранени. Ако се появи технически проблем по време на полет, въздухоплавателното средство може да бъде отклонено към най-близкото летище. Това значи, че се размества и неговия график и този на летището, на което самолетът е трябвало да кацне.
И в двата случая обаче по-важно е да се отстрани проблемът, нали така?

– Закъснение на самолета, с който ще се извършва вашия полет
Ще летите със самолет, който пристига отнякъде. Достатъчно е той да закъснее дори малко, за да излетите с прилично закъснение и вие. Защото след като кацне пътниците трябва да слязат, чантите да се разтоварят, самолетът да се приготви за нов полет, да се натовари багажът на новите пътници, да се качат и те самите. Летенето пести време, но суетнята, докато излетите консумира време.

– Вътрешноорганизационни проблеми на авиокомпанията
Това всъщност е доста честа причина за закъснение на полетите. Само че вие няма как да знаете, че именно това е причината да висите на летището и да се чудите как да пренаредите плановете си. Много често авиокомпаниите имат проблеми с персонала, понякога нямат достатъчно пилоти, друг път имат неплатени задължения към летища, а едно от най-големите закъснение през 2017 година е на British Airways, което се отрази на хиляди полети и стотици хиляди пасажери, поради срив в компютърната система на компанията.

В кои случаи имате право на обезщетение при закъснение на полет?
Когато причината за закъснението на полета ви е лоши метеорологични условия, удар с птица, стачка или терористична атака, нямате право на обезщетение. Но при всеки друг случай, и ако самолетът е закъснял 3 или повече часа, най-добре е да потърсите правата си на авио пътник. Можете или да се обърнете директно към авиокомпанията, или да помолите за съдействие специалист юрист. Вторият вариант, макар и платен, ще ви спести главоболия, нерви и време.

Приятно и безпроблемно летене!

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/