in

Перник поиска съд за виновните за безводието

снимка facebook

Жители на Перник се събраха на шествие с жълти жилетки заради водната криза в града. Гражданското шествие направи и молебен заради водната криза.

Малко по-рано днес в града пристигна министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обяви, че е започнала работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако бъде стигнат мъртвият обем на язовира. Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир „Студена“ включително ще се вади вода и от пещерите.

От 18 ноември градът и околните населени места, захранващи се от язовир „Студена” са на воден режим, а на 21 декември бе обявено и бедствено положение.

Шествието тръгва от Съдебната палата и преминава през центъра на града до площад „Кракра”. Сред исканията на протестиращите са – оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа, не на увеличението на водата, както и спешен избор на нов управител на „ВиК”. Настоява се също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/