in

Зоран Заев подписа оставката си

Снимка: Официален профил на Зоран Заев във Facebook

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че е подписал оставката си, след което се очаква председателят на парламента да свика пленарно заседание, на което тя ще бъде обявена, съобщава БГНЕС.

„Вярвам, че това ще стане много бързо, за да може процедурата да бъде започната в рамките на днешния ден и работата по избора на преходно правителство да приключи“, каза Заев. Той очаква целият процес да протече гладко, припомняйки, че практиката за съставяне на преходно правителство е установена още през 2016 г.

След като разгледа оставката, председателят на парламента докладва на президента Стево Пендаровски. Той трябва да даде мандата на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски. След това Спасовски ще трябва да предложи ново правителство и парламентът да го гласува. Този кабинет ще управлява страната до изборите, насрочени за 12 април. До вота се стигна, след като Европейският съюз не даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония през октомври.

Денят за оставката на правителството на Заев стана ясен още миналата година, когато партиите се договориха за предсрочни избори. До последния момент обаче имаше разногласия между управляващия Социалдемократически съюз и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за длъжността министър на вътрешните работи.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/