in

Преместиха големи дървета заради строеж в „Чайка“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов/ "Нова Варна"

Днес с помощта на специализирана техника бяха преместени няколко дървета от имот, предназначен за бъдещо строителство в кв. „Чайка“, научи „Нова Варна“.

Мястото е теренът, в който се помещаваше бившата телевизия МСАТ, на пазарчето в квартала, до бл. 23.

Огромните дървета бяха преместени до разсадника в с. Тополи. Предполага се, че там ще се грижат за тях, докато не бъде решено къде да бъдат засадени за последно от инвеститора.

Технологията, с която ще се опитат да спасят красивите дървета е нова за Варна, коментира за медията ни преди време кметът на район “Приморски” Петя Проданова.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Тази технология във Варна видяхме за първи път преди около година. В чужбина тя е широко застъпена и помага за запазването на ценни видове при нужда от преместване. Уникалната машина е единствена за сега във Варна и е собственост на фирма “Никман”.

Различното в случая е, че дърветата ще бъдат преместени в далечен разсадник за временен престой. Според специалисти тази процедура намалява максимално шансовете на растенията да се прихванат и на практика е безсмислена. При пътуването коренът се освобождава от пръстта и така не се гарантира стабилност при повторно пренасяне.

Снимка: Мердин Берберов/ „Нова Варна“

Очевидци разказаха за медията ни, че начинът, по който са били отрязани днес дебели корени не предвещава успех на начинанието. „Пръстта от кореновата система ще се разпръсне по асфалта докато пристигнат в Тополи, оставиха огромни дървета с малко корени. Вероятността да се прихванат наново, да не говорим за два пъти, е минимална“, коментираха запознати.

Подобно местене може да се окаже равносилно на сеч, само че много по-скъпа от нея. Сметката, в случая, плаща инвеститорът, а не Общината и данъкоплатците.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.