in

Варненски експерти доказаха, че не печка е причинила взрива в Хитрино

Според комплексната съдебно пожаро-техническа експертиза, изготвена от Специализирана научно-техническа лаборатория „Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa, не печка е причинила взрива в Хитрино.

Това стана ясно днес на наказателното дело за инцидента в Хитрино в Окръжния съд в Шумен.

Делото се води от съдия Румяна Райкова, която разпореди изготвянето на четири експертизи, необходими за разследването, съобщиха от „Булмаркет“.

Изследвани са моментите и причините за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски уред в едната от разрушените къщи в село Хитрино.

Според писмените заключения на експертите, върху отоплителната печка са на лице деформационни и разрушителни повреди на различни части. Но те са възникнали преди взрива. Тези нарушения са темпорални с експлоатационна генеза, като причините са свързани с топлинни натоварвания преди датата на взрива. Техническото състояние на пантите на горивната камера не е в подкрепа на предишното предположение за динамично-взривно натоварване в обема на горивната камера, т.е. няма взрив отвътре навън.

По безапелационен начин експертите описват в своята експертиза и състоянието на готварската печка. При нея огнищата на разрушаване са разположени в зоната на външните краеви ръбове – в ляво и дясно. Налице е и остатъчна деформация на метала в посока навътре. Микроскопско изследване показва, че няма микропукнатини по дебелината на стъклото отвътре, а повредите по него са изцяло от външната му страна.

Любопитен факт е, че стъклото е запазено цяло, като специалистите са категорични, че това е така, тъй като върху него не е имало статично или динамично напрежение, превишаващо якостта на конкретния материал. Изводът е, че и при фурната няма повреди, причинени от динамично натоварване в обема на процесната печка, т.е. няма взрив вътре в нея. Наличните деформации са по-скоро в следствие на ударната вълна след взрива.

Съдебна експертиза е доказва още, че пробитата цистерна не е била годна за експлоатация.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/