in

Здравният министър: Смятам, че българите не са готови за пълен локдаун (ВИДЕО)

кадър: "Нова Вест"

„Имаме училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Да, тези случи са малко, в различни села и градове в страната, но там да говориш за COVID е като ерес. Те просто не са виждали болен човек. Със сигурност там социалните контакти са по-ограничени.“, обясни проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг днес.

„Има и училища, където нещата са много сериозни. Затова решихме да тръгнем от локалния подход, който да ни гарантира, че там, където има опасност тя ще бъда контролирана. Много се изговори за правилността на решението дали трябва да бъдат затворени моловете. Оказа се, че основният извод е, че хората са много социални.“, допълни министърът.

Той добави още, че вчера е разговарял с деца, които не ходят на детска градина и на училище и те са казали, че им липсва. В същото време Здравното министерство получава писма от родители, които искат училищата и градините да бъдат затворени, защото са опасни.

„Аз смятам, че българското общество на този етап не е готово за пълен локдаун. Ако ние направим всичко това изведнъж, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействието да го направим, хората не са готови за това. Ограничаваме местата, където се разпространява заразата. Като затворим училищата, децата отиват в мола.“, каза проф. Ангелов.

„Всички сме свидетели на тези тенденции и ако има държави, в които нещата се случват, защото има свръхголяма дисциплина, ние не сме пример за такава държава. Тук понякога се случват изумителни неща. Изпратиха ми клипове, на които на 8-ми март, хора танцуваха по масите. Тук не говорим за капацитет и за вечерен час на заведенията, а за отношението на хората. Как да обясним на тези хора, че е опасно? Всяка информация, с която разполагаме я предоставяме.“, сподели възмутен министърът.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.