in

4,2 млрд. евро печели човекът, създал първата ваксина срещу COVID-19. Още ходи на работа с колело

снимка: кадър Facebook

Едно момче, което пристига в Германия като имигрант, днес е сред на-богатите хора в страната. Това е Угур Шахин. Основател на германската технологична компания “Байонтек”.

Той стана първият учен в света, който създаде и регистрира ваксина срещу коронавирус заедно със съпругата си Йозлем Тюречи и американския фармацевтичен гигант “Пфайзер”. При това, прилагайки революционна технология – информационна РНК, която дава на организма кода за ранно разпознаване на врага и пускането в действие на фабриката за антитела, която да го неутрализира, предаде „24 часа“.

В седмиците, когато в края на миналата година ваксината бе одобрена първо в САЩ, а след това и в ЕС, проф. Шахин

стана по-известен от

холивудска знаменитост

Нито една разрешена по-късно ваксина не бе свързвана с определена личност, както се случи с него. После полека-лека шумотевицата се уталожи и професорът, който впрочем е един от най-богатите хора в Германия със състояние от 4,2 млрд., евро се върна в обичайното за учените русло на тихия героизъм.

Угур Шахин е едва на 4 години, когато пристига от Турция в Германия с майка си. Баща му вече работел в завода на “Форд” в Кьолн, за да осигури прехраната на семейството.

Като малък бил много

запален по футбола и

обичал да чете

научни книги,

които вземал от библиотеката.

Учи медицина и се дипломира в университета в Кьолн като лекар с разработка за имунотерапевтично лечение на раковите клетки. “Приключвахме занятията около 16 ч и след това колегите ми се разотиваха, а аз се качвах в лабораторията и понякога осъмвах до 4 ч сутринта”, спомня си бъдещият учен и предприемач.

Младият мъж решава да последва научния си ръководител и да направи докторска дисертация в Саарския университет в Хомбург, където бъдещата му жена Йозлем Тюречи, която е докторска дъщеря, учи медицина. Тя е не по-малко запалена по науката от него. Двамата се женят през 2002 г., като излизат от лабораторията си само за малко, за да се разпишат в гражданското. После се връщат, за да продължат да работят. Дъщеря им се ражда 4 години по-късно. Така се появява съставеният само от семейната двойка екип мечта. От 2001 г. учените се установяват в Майнц, града на Рейн, известен с карнавалната си култура и където Гутенберг измисля книгопечатането. В университетската болница в Майнц те искат да създадат лаборатория, в която да опитат

да разберат как имунната

система може да бъде

научена да атакува

раковите клетки

Когато това начинание се оказва много трудно, семейството решава да направи собствена частна лаборатория. Първата им компания, наречена “Ганимед”, е основана през 2001 г. Тя разработва иновативни терапии с антитела срещу раковите клетки. 15 години по-късно японска фармацевтична компания я купува за 1,6 млрд. евро, пише вестник “Гардиан”.

Колегите описват Шахин като спокоен мъж, който обича повече да чете научни списания, отколкото да следи котировките на компаниите си на борсата. На бизнес срещи пристига с типичните си джинси, носейки велосипедната си каска в ръка, и с раница на гърба. И досега той всеки ден ходи на работа с велосипед, като прекосява Майнц по велосипедните алеи. Казва, че това е най-ефикасният начин на придвижване в големите градове.

“Самият той е много

скромен, но амбициите му

са точно обратното –

необятни са”,

описват го негови близки.

Втората си компания “Байонтек” съпрузите изграждат през 2008 г. заедно с австрийския онколог Кристоф Хюбер, който продължава да е в директорския борд. Именно в тази компания, за която днес работят повече от 1300 души от 60 държави, двойката учени разработва имунотерапевтични лечения на рака, като използва генетичен материал, наречен информационна РНК, за да тренира човешкото тяло да произвежда собствения си антиген. Годините работа в тази посока се оказват златният шанс, когато в началото на 2020 г. новината за новия коронавирус започва да тревожи света.

Шахин прочита за първи път подробности за ужасната зараза в списание “Лансет” на 24 януари 2020 г. Той

веднага събира екипа

си, за да им съобщи, че

започват да създават

ваксина

Фармацевтичната компания “Пфайзер”, която е работила с “Байонтек” по разработването на ваксина срещу грип, не се колебае дълго дали да подкрепи начинанието. През март, когато Германия навлиза в първия си локдаун, 20 препарата вече са готови, но само 5 от тях влизат в програмата за тестване. Тя е наречена “Лайтспийд”, защото трябва да се действа със скоростта на светлината.

Пробивът идва през ноември, когато се оказва, че най-перспективната от ваксините е показала над 90% ефективност при глобални клинични изпитвания. По онова време в интервю Шахин каза, че е готов без колебания да се ваксинира със собствения си продукт, но смята, че той

трябва първо да отиде при

най-нуждаещите се от него –

възрастни, хронично болни

и лекари на първа линия

След регистрацията на ваксината акциите на компанията на проф. Шахин скочиха толкова рязко, че той за броени дни осъмна като мултимилиардер. Състоянието на учения сега се изчислява на 4,2 млрд. евро, което го поставя сред първите 500 най-богати хора на планетата. В Германия човекът, който притежава повече от 60 патента, се нарежда дори на 34-о място по богатство, отбелязва вестник “Ди Велт” и пояснява, че Шахин притежава 17,3% от “Байонтек”.

Наскоро създателят на ваксината каза, че животът може да се върне към нормалното до края на лятото, ако повечето хора изберат да се ваксинират. Според него коронавирусът вероятно ще продължи да циркулира като грипа поне още 10 години и ще се налагат реваксинации на всеки две години.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/