in

Учени откриха останки на нов вид гигантски древен носорог (ВИДЕО)

снимка pixabay

Учени от Китай откриха доказателства  за нов вид гигантски носорог, който е по-висок от жирафа.

Животното е обитавало планетата ни преди 26,5 милиона години, което го прави един от най-големите бозайници, живяли някога на Земята. Носорогът „Paraceratherium linxiaense“ е тежал 21 тона и е бил с дължина 7 метра.

Анализът на вкаменелостите,намерени близо до село Вангцзячуан през 2015 г.,сочи към изцяло нов вид, който е различен от другите известни гигантски носорози.

Напълно запазените череп и челюстна кост например доказват, че животното имало тънък череп, а основата на носа наподобява тази на съвременния тапир, установили учените под ръководството на д-р Дън Тао от института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.

Учените установили също, че новооткритият вид бил тясно свързан с гигантските носорози, обитавали някога територията на днешен Пакистан, което е знак, че те са се придвижвали из Централна Азия.

„Тропическият климат позволявал на гигантските носорози да се връщат на север към Централна Азия, което е знак, че тибетският район все още не е бил високо плато“, посочва проф.Дън.

 

 

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/