in

Проучване: Излагането на слънце подтиква мъжете към напълняване

Колаж: "Нова вест"

Проучване установи, че UVB радиацията повишава апетита на мъжете, изложени на нея. Експертите твърдят, че лъчите стимулират производството на хормон на глада в кожата. При жените естрогенът пречи на освобождаването на хормона, така че е неефективен

Ново проучване установи, че излагането на слънчева светлина стимулира отделянето на хормон на глада от кожата, но ефектите са преобладаващи само при мъжете, съобщават Daily Mail.

Изследователи от университета в Тел Авив в Израел твърдят, че мъжете са по-склонни да наддават на тегло през лятото поради този хормон. При жените обаче половият хормон естроген пречи на освобождаването на този хормон на глада, което означава, че не води до промяна в апетита. Необходимостта от консумация на храна се контролира главно от комуникацията между периферните тъкани, като в червата и черния дроб, и мозъка.

Хормоните се освобождават от периферните органи, за да достигнат до области на мозъка като хипоталамуса, който контролира функции като температура, сън, както и глад. Кармит Леви и нейният екип видяха, че средно мъжете увеличават приема на калории от храната през летните месеци, когато слънчевата радиация е най-висока. Жените обаче не показват подобен летен пик.

Изследването е подкрепено от изследване на мишки, които са били изложени на ежедневно ултравиолетово (UVB) лъчение в продължение на десет седмици. Изследователите наблюдават „значително увеличение на приема на храна“ при мъжките мишки, но не и при женските. Установено е, че UVB радиацията стимулира освобождаването на хормона на глада “грелин’ от мастните клетки в кожната тъкан на мъжки мишки, наречени адипоцити.

При достигане на хипоталамуса грелинът повишава апетита при тези мъжки мишки, насърчавайки приема на храна и увеличаване на теглото.

Изследователите също така отбелязаха, че мишките показват повишено поведение на търсене на храна, което предполага, че увеличеният прием на храна е свързан и с полезните свойства на храната, а не просто с удовлетворяването на енергийните нужди. Въпреки това, този ефект е притъпен при женски мишки, тъй като половият хормон естроген пречи на освобождаването на грелин от мастните клетки в кожата. Женски мишки с нисък циркулиращ естроген също показват по-висок прием на храна, когато са изложени на UVB.

Изследователите извършиха още три експеримента, два от които разглеждаха човешки клетъчни култури в лабораторията и реакцията им на UVB радиация. Те откриха, че проби от мъжка човешка кожа, изложени на UVB в продължение на пет дни, водят до повишена експресия на грелин.

Друг експеримент изследва апетита на хора с кожни заболявания, които са получавали UVB светлинна терапия. Мъжете обикновено съобщават, че се чувстват по-гладни един месец след началото на лечението, но жените не съобщават за промяна в апетита си. Изследователите смятат, че техните резултати идентифицират кожната мазнина като възможен регулатор на хранителното поведение, добавяйки нов тип мастна тъкан към уравнението на енергийния баланс.Въпреки това професор Кевин Макконуей, почетен професор по приложна статистика в Отворения университет, вярва, че други фактори може да са повлияли на тези резултати.

Той каза: „Резултатите при мишки и клетъчни култури и другите изследвания върху хора поне правят правдоподобно, че слънчевата радиация и половите различия могат да бъдат включени в причиняването на моделите, но те не могат да изключат други възможни обяснения. „Също така е правдоподобно мъжете и жените да се държат различно по отношение на слънчевото време поради социални причини. „Заради социалните норми и обичаи за това колко кожа мъжете и жените могат да излагат на слънце, поради различни професии, които могат да вършат, или поради дълъг списък от други причини, и че всичко това може да има нещо общо с различията в консумация на калории.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/