in

Биляна Раева, представител на Община Варна в Брюксел, за това какво представлява „Зелената сделка“ (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Гост в четиринадесетия епизод на предаването  “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Биляна Раева, представител на Община Варна в Брюксел. По време на разговора бяха засегнати теми като как би изглеждала Варна вбъдеще, какви промени трябва да се направят по центъра на града, както и какво представлява понятието „Зелена сделка“

В началото на разговора Раева разказва защо е решила да се включи в процеси за изграждане на облика на град Варна и как да бъде по-приятен за хората.

„За мен Варна е най-красивият град и заслужава да се развива по най-добрия начин. Това, което аз мога да направя, за да се случи това мое виждане, е да участвам в процеса по най-добрия начин, а той е именно това, което нося в главата си като опит, научени практики, знание и връзки в Европа и България. Връзки между различните членове на обществото, партньори, намиране на диалог, което обаче се оказва доста трудно“, разказва Раева.

Биляна Раева разказва как изглежда бъдещата Варна през нейния поглед.

„Първото нещо, което всеки от нас трябва да направи е да смени своя чип, което означава да си даде сметка по какъв точно начин участва в трансформацията на града и как си го представя след 20 години“, каза тя.

„Аз си представям града след 20 години с почти никакви лични коли и така осъзнат, че всичко, което в момента е функция на колата, се изпълнява от различни видове начини на придвижване. Било то градски транспорт, споделени автомобили. Тези 20 години в нашето съвремие, с това развитие на технологиите и на иновациите, са изключително дълъг период. Въпрос на време е т.нар самошофиращи се автомобили да дойдат и при нас, тъй като вече ги има по улиците на европейските градове“, казва още Раева.

„Териториално градовете в света заемат около 4% и половина като територия, като население обаче, това са 85% от хората. 65% от цялата енергия в света, която се ползва, се ползва от хората в градовете. Това я прави отговорна за 90% от въглеродния отпечатък. Цели 80% от енергията се насочва към транспорта, а само 3,5% от нея е чиста. Транспортът в градовете отговаря за над 60% от въглеродните емисии по света“, обясни тя.

„ЕС преди 2 години прие една политика с името „Зелена сделка“. Тя казва, че до 2030-та година, ще има 55% намаление на въглеродния отпечатък във всяка държава членка. До 2050-та година пълен климатичен неутралитет. Ние сме ноември месец, 22-ра. Преди 4 години, когато обяснявах на колегите в Общината, че от 2035-та година, автомобили с двигатели вътрешно горене няма да бъдат произвеждани повече, те сякаш не ми повярваха. Преди седмица обаче, европейския парламент одобри точно този законов проект, разказа Раева.

Биляна Раева разказва какво според нея трябва се смени в град Варна.

„90% от центъра трябва да стане зона с ограничен трафик. Вътре да могат да циркулират само тези, които живеят, работят, както и организация за доставките на бизнеса и услугите. Промяната в нашия град минава през много етапи, най-вече хората, които имат отговорността да ръководят процесите тук, да започнат да говорят открито за проблемите“, добави още тя.

„Аз се върнах във Варна и бих препоръчала на всеки млад човек да направи следните стъпки: да излезе, да смени обстановката, да отиде да учи извън България. Виждането на различни култури, това как хората намират решения на проблемите си на различни места, е опит, който тук на място няма как да се натрупа. Това разширява манталитета и прави хората доста по кооперативни

Повече от разговора с Биляна Раева можете да чуете във видеото:

Публикувано от Силвана Димитрова