in

Изследване: Забременяването скоро след аборт вече не е рисково

Снимка: Pixabay

По данни от скорошно мащабно изследване, забременяването в рамките на няколко месеца след аборт или спонтанен аборт не е особено рисковано за майката и бебето

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва поне шест месеца пауза между две бременности. Това е така, за да се даде време на жената да се възстанови.
Но проучване в PLoS Medicine, анализиращо 72 000 зачевания, заключва, че двойките могат безопасно да опитат по-рано отново да имат бебе.

Благотворителната организация Tommy’s за подкрепа при загуба на дете популяризира схващането, че жените, които се чувстват готови да опитат отново веднага след спонтанен аборт, трябва да го направят, ако няма медицинска причина против това.

СЗО съобщава, че в момента текат множество изследвания за нужния интервал между бременностите и ще информира своевременно за всички бъдещи актуализации на съветите, които дава в това отношение.

Изследване, проведено в Норвегия, обхващащо осем годишен период – от 2008 г. до 2016 г., не открива големи разлики в медицинските показатели на изследваните жени, когато новата бременност се случи по-рано от досегашния шест-месечен препоръчителен срок.

Това е доста различна констатация от направената при предишно изследване по този проблем, проведено в Латинска Америка. Именно това изследване, извършено на южния континент, стои в основата на досегашните препоръки на СЗО, относно интервала между бременностите.

Авторите на норвежкото изследване, което е най-актуално, казват, че съветът на СЗО трябва да бъде преразгледан, така че двойките да могат да вземат информирано решение, кога да опитат отново да имат бебе. Досегашната препоръка към родителите да изчакат шест месеца след спонтанен аборт или аборт, може да е неприемливо дълъг период от време за някои двойки, особено когато няма изрични медицински предписания за това, казват норвежките изследователи.

Забременяване след аборт

Експертите са единодушни, че доброто здравословно състояние е най-важното условие за лесно и безпроблемно зачеване.

На жените се препоръчва да приемат таблетки фолиева киселина всеки ден, докато се опитват да забременеят и до 12-та седмица от бременността. По този начин се намалява риска от раждане на бебе с дефекти на мозъка, гръбначния стълб или гръбначния мозък.

Ранният спонтанен аборт се случва при около 1 от 5 жени в световен мащаб, това е точно 20% от всяко едно забременяване. Често не се открива причината, предизвикала спонтанния аборт.

Ако сте имали един спонтанен аборт, обикновено има много голям шанс следващата ви бременност да бъде успешна. Повтарящият се спонтанен аборт е рядък.

Благотворителната организация Tommy’s твърди, че при претърпян спонтанен аборт, най-важно е да се консултирате с Вашия лекар, дали има някакви медицински причини, поради които трябва да изчакате известно време, преди да опитате да забременеете отново.
Емоционалното състояние на всеки един от двойката е също от особено важно значение за зачеването. Някои двойки смятат, че им трябва известно време, за да се подготвят емоционално и физически за нова бременност.

„Може да се наложи да си дадете време, да скърбите за изгубеното си бебе, преди да помислите за бъдещето. Други двойки смятат, че опитът отново ще им помогне да се примирят със случилото се“, казват от благотворителната организация.

„Това е индивидуален избор или такъв, който трябва да направите като двойка, ако имате партньор.“

Превод и редакция: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/