in

Случаят с разменените бебета в болница „Шейново“: Проговори и шефката на неонатологията

Кадър: YouTube

Шефът на болница „Шейново“ Румен Велев е категоричен, че такава грешка никога повече не трябва да се случва.

Това заяви днес той по Нова ТВ.

„Все още не можем да кажем дали има виновни. Следствието продължава. То трябва да установи това. Възможно е акушерка да е сложила детето в грешно креватче. Но това трябва да се установи докрай. Психическият натиск в болницата е огромен. А ние продължаваме да работим“, допълни той.

„Много хора се занимават с бебетата. Разпитани са над 30 човека от болницата. Всеки един от тях има задължения по време на своето дежурство. Това ще определи прокуратурата и следствието“, допълни той. „Ние реагирахме много бързо, за да може да се вземат мерки“, каза още той.

„Най-важното е да приключим с този процес“, каза още той.
„Майки са пускани до общата стая. Всичко става през акушерка“, допълни шефката на неонатологията д-р Донка Узунова.

Семейството, което е разкрило размяната били със светли очи. Този белег ги е накарал да се усъмнят. След това изваждат различните гривни. Те са били свалили гривната от бебето.

Акушерката, която е била на работа в този момент е с 32 години стаж, допълни тя.

“Идентификацията на бебета е един много чувствителен момент от две страни – както от персонала, така и от майките. Няма нищо скрито от майките”, категорична е д-р Узунова, началник на Неонатологията в болницата. “В общата стая, където са всички бебета, има код за достъп и няма как сама майка да влезе и да взем друго бебе. Достъпът до там е през акушерка”, обясни тя.

При изписването на родилките и бебетата на документацията има номер на детето, номер на родилка, номер на история на заболяването и още един номер. “Но това не е нейна работа (на майката). Ако пациентката реши, обаче, може да сравни своята гривна с тази на бебето, които винаги трябва да еднакви”, обясни д-р Узунова. “Те фигурират на епикризата на всяка пациентка, на табелката от количката, на историята на заболяването – там където, всяка родила се подписва собственоръчно какво бебе получава”, допълни още тя.

По думите й това е рутинен протокол, който е “добре измислен”.

Акушерката, която е била на работа в деня на изписването, има стаж от общо 32 години, целият в болница “Шейново”, каза д-р Узунова.

“Не допускам, че тази жена има нужда допълнителен контрол. Както и не допускам несравняване на гривничките”, категорична е лекарката.

Тя обясни, че първоночалното съмнение, възникнало у семейството, подало сигнала, дошло от цвета на очите, а след това и от други белези. “Семействата не са квалифицирали по един физически белег, по-скоро са събрали няколко физически белега във фамилията, като цвят на очите. При двама по-светлооки родители вероятността детето да е с тъмно кафяви очи или черни – е малка. Тогава родителите са проверили гривничките”, посочи Узунова.

Лекарката е категорична: “С повече експедитивност, можем да предотвратим трайните последици”.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/