in

Опасен ли е хининът, който е вложен в насекомите, които се използват в храните?

Кадър: Youtube/24 часа

Последните няколко месеца в социалните мрежи се появиха огромен брой публикации на български език, твърдящи, че хитинът, който се съдържа в насекомите, е вреден за здравето.  Всеки един вид насекомо е одобрено индивидуално с регламент за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470.

Повод за интереса към темата е разрешената употреба за човешка консумация на определени насекоми в рамките на Европейския съюз.

От 2022 и 2023 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – домашeн щурец, ларвата на малкия мрачник, прелетeн скакалец, жълт брашнен червей.

Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни. Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

Сред твърденията, които добиха популярност са:

  • насекомите са токсични за хората“
  • съдържат „неразтворим фиброзен хитин, който не се усвоява от чревните ензими“
  • „смленият хитин може да се свърже с протеини и да стане много опасен за организма ни“
  • слагат „брашно от насекоми в храната ни, при положение, че знаят, че образува рак?!“
  • „в обвивката на всички бръмбари, щурци, хлебарки и прочие, се съдържа хитин, който е силно токсичен и предизвиква уртикария, сърбежи от главата до петите, алергии и алергичен шок

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/