in

На пресконференция във Варна, учени обявиха кои са най-сериозните замърсители на морската вода (ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

Днес във Варна се проведе пресконференция на тема ,,Съвременно състояние на околната среда в Черно море и пред българския бряг“. В пресконференцията участваха: 

От Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН: доц. д-р Николай Вълчев, проф. д-р Валентина Тодорова, доц. д-р Кремена Стефанова, доц. д-р Марина Панайотова

От Министерството на околната среда и водите: Юлиян Попов, Министър на околната среда и водите и Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

По време на пресконференцията стана ясно какво е състоянието на водата по бреговете на Черно море.

„Днес сме тук, за да погледнем дългосрочната перспектива и развитие на състоянието на околната среда на Черно море. Варна е центъра на много научни изследвания и институции, инициативи, които са съсредоточени върху задълбоченото проучване на състоянието на Черно море. Не само на варненското крайбрежие, а на Черно море въобще.  Ние много често изпускаме голямата картина и когато обсъждахме доклада на Института по океанология, първото нещо, което ме впечатли беше неговият обем. Това са детайлни много подробни проучвания, които наистина са впечатляващи“, каза в началото на пресконференцията министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Един от основните изводи от срещата е, че сред най-сериозните замърсители на морската вода са торовете.

По повод информацията, че 7 от 11 плажа на юг от Варна са силно замърсени, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че ако някой е видял замърсяване на морето сигналът трябва да бъде съпоставен с актуалните данни от регионалните инспекции.

По време на пресконференцията стана ясно и това, че не се наблюдават повишени нива на химични вещества във водите на Черно море. Тази констатация идва във връзка с инцидента с Нова Каховка в Украйна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.