in

Големи планове се обсъждат в Евксиноград: Транспортен коридор от Кавала до Варна (СНИМКА)

Снимка: МС

Както ви съобщихме по-рано, днес в резиденция Евксиноград край Варна се провежда тристранна среща по инициатива на българския министър-председател акад. Николай Денков. По време на срещата за регионалната свързаност, основна тема е проектът за коридор, който да свързва Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и да стига чак до Констанца с възможност да се разшири и към Молдова.

Срещата е организирана от министър-председателя Николай Денков, а в нея участват премиерите на Гърция и на Румъния, както и представители на европейските институции.

На срещата присъстваха и заместник-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, както и от еврокомисарят по транспорта.

Тримата министър-председатели приеха обща декларация (в приложения файл). Предстои подготовката на меморандум, в който ще бъдат записани основните точки, по чието развитие ще се работи. Меморандумът ще бъде последван от договор между трите държави, с който ще бъдат формулирани конкретните ангажименти по реализацията на проектите за регионална свързаност. 

Относно проекта за коридор, идеята е да бъде изградена инфраструктура – както транспортна, така и енергийна, която да подобри икономическите, транспортните и енергийните връзки между държавите.

„Както няколко пъти споменахме днес по време на срещата, е действително изключение да имаме трима премиери на едно място, двама изключително уважавани европейски комисари и също така един скрит премиер и комисар едновременно – Мария Габриел, която е заедно с нас”, каза в началото на срещата акад. Николай Денков.

„Днес подчертахме отличните отношения между страните ни и се съгласихме да задълбочим сътрудничеството си на едностранно и двустранно равнище в целия регион“, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Снимка: МС

Тема на разговорите днес са били още сътрудничеството в рамките на НАТО, както и развитието на проекта за петролопровод между България и Гърция. „Искаме да превърнем региона в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия. А това изисква развитие на електропреносните мрежи на страните ни“, посочи гръцкият премиер. Той открои също въпроса за европейския път на Западните Балкани, който „може да бъде лост за стабилност в региона“. „Тази перспектива преминава през спазването на принципите на правовата държава в страните кандидати за ЕС. И трите държави сме готови да помогнем за това“, отбеляза Мицотакис.

Гръцкият министър-председател приветства инициативата на Европейския съюз за нов железопътен коридор от Балтийско към Черно до Егейско море. „Това е доказателство, че нашите страни могат да си сътрудничат в рамките на такива големи инфраструктурни проекти и да оползотворят повече европейски ресурси за проекти, които се отнасят до целия регион“, подчерта Кириакос Мицотакис.

Върху ползата от регионалната свързаност за гражданите на трите държави наблегна румънският премиер Йон-Марчел Чолаку: „Това ще доведе до по-добри услуги, по-добри цени за хората и не на последно място южният коридор ще помогне за възстановяването на Украйна.“ Румънският гост подчерта необходимостта от нов мост над Дунав между Гюргево и Русе, както и от увеличаване на капацитета за корабоплаване по Дунав. Чолаку отбеляза като позитивен знак от срещата готовността на трите държави да подкрепят европейската ориентация на Украйна, Молдова и Грузия.

Еврокомисарят по транспорт Адина-Йоана Вълян обеща подкрепата на ЕС за развитие на транспортната инфраструктура в региона. „Европейският съюз има средства чрез различни инфраструктурни проекти. Искрено бих се радвала да видя трите столици свързани с високоскоростна железопътна линия и сме тук, за да ви помогнем и подкрепим за такова бъдеще“, каза Вълян.

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е основен приоритет и за двете страни, които от години изпълняват всички технически критерии за членство, стана ясно след срещата в „Евксиноград“. Това за пореден път беше признато и от еврокомисаря Маргаритис Схинас. „Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност. Това означава по-добър контрол по външните граници, вместо да се концентрират ресурсите по вътрешните граници. Двете държави са постигнали значителен напредък по отношение на миграционния натиск, но също така са тествани и веригите на доставки в Европа. Затова се надявам, даже съм убеден, че до края на годината ще можем да вземем положително решение за Шенген и всички работим активно за постигане на тази цел“, заяви Схинас.

Правителствените ръководители на България, Гърция и Румъния са единодушни за стратегическото значение на Черно море по отношение на евроатлантическата сигурност в региона, особено на фона на войната в Украйна. Те се обединиха около необходимостта от развитието на тази сигурност в рамките на НАТО.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.