in

Израел заяви, че е обкръжил напълно град Газа и връща палестинските работници там

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Според Ройтерс, които се позовават на съобщение от властите в Тел Авив, израелската армия е обкръжила напълно град Газа. Въпреки това се взема решението да се върнат обратно там всички палестински работници, които са били блокирани на територията на Израел от началото на военните действия.

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза пред репортери, че „войските на неговата страна са завършили обкръжаването на град Газа, който е център на терористичната организация „Хамас“. Военният говорител добави, че „понятието прекратяване на огъня не стои на масата“.

На този фон Израел обяви тази нощ, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам и бяха блокирани в еврейската държава след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, както и че „прекъсва всички връзки“ с територията, контролирана от ислямистката организация, предаде Франс прес.

„Работниците от Газа, които са били в Израел в деня на началото на войната, ще бъдат върнати обратно в Газа“, се казва в изявление на израелския кабинет по сигурността.

Като цяло „Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа“, подчерта кабинетът.

Около 18 500 жители на Газа са имали разрешителни за работа в Израел в началото на войната, според „Когат“, органът на израелското министерство на отбраната, който надзирава цивилните дейности в палестинските територии.

Потърсен от АФП, „Когат“ не предостави веднага броя на работниците от Газа, които са били в Израел в началото на конфликта. Става дума за около 4000 души, според израелските медии.

Ивицата Газа е обект на непрекъснати удари на израелската армия в отговор на атаката на „Хамас“, в която, на 7 октомври в Израел загинаха най-малко 1400 души, главно цивилни.

Ответните удари в Газа взеха повече от 9000 жертви, предимно цивилни, от началото на конфликта, като експертите на ООН оцениха вчера, че палестинският народ е „изложен на сериозен риск от геноцид“.

А Обединените арабски емирства предупредиха за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток и добавиха, че работят усилено, за да осигурят спиране на огъня.

„Докато продължаваме да работим, за да спрем тази война, не можем да пренебрегнем по-широкия контекст и необходимостта да намалим регионалното напрежение, което наближава точката на кипене“, каза Нура Ал Кааби, държавен министър на външните работи, по време на политическа конференция в столицата Абу Даби.

„Рискът от регионално разпространение и по-нататъшна ескалация е реален, както и рискът екстремистки групи да се възползват от ситуацията, за да прокарват идеологии, които ще ни държат заключени в цикли на насилие“, добави той.

Междувременно в Белия дом обсъждат идеята за „хуманитарни паузи“ за оказване на помощ на населението на Ивицата Газа. Днес в региона отново пристига американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху. След това Блинкен ще замине за Йордания.

„Стремим се да направим всичко необходимо, за да защитим цивилните. В същото време сме решени да не позволим този конфликт да се разрасне. И другата ни голяма цел е продължаване на усилията за вкарване на хуманитарна помощ в Газа и изкарване на нашите граждани оттам“, добави той.

Според високопоставени служители от Вашингтон, цитирани от Ройтерс, САЩ използват дронове за наблюдение над ивицата Газа. Целта е събиране на разузнавателна информация за заложниците, похитени от „Хамас“ на 7 октомври, когато палестинската въоръжена групировка нападна Израел.

Твърди се, че полетите с дрон са извършвани повече от седмица. 10 американци остават в неизвестност. Предполага се, че те са държани в обширната мрежа от тунели в Ивицата Газа.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/