in

В Индия ще „сеят“ облаци, за да почистят мръсния си въздух (СНИМКА)

Кадър: Youtube/CNN

Индийски учени имат грандиозен план, с който се надяват да успеят да пречистят супер токсичния въздух в Делхи. Според тях това може да се случи чрез технологията „засяване на облаци“.

Индийски учени планират да засеят облаци за първи път, за да предизвикат силен дъжд в някои райони на Ню Делхи, надявайки се, че това ще бъде достатъчно, за да се справят със смога, обхващащ най-замърсената столица в света за една седмица, каза ръководителят на проекта в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Качеството на въздуха в Делхи се понижава преди зимата всяка година, когато студеният въздух улавя замърсители от различни източници, включително превозни средства, индустрии, строителен прах и изгаряне на селскостопански отпадъци.

Учените очакват известна облачна покривка над града около 20 ноември и се надяват, че тя ще бъде достатъчно голяма – и с достатъчно високо съдържание на влага – за да предизвика силен дъжд чрез засяване със соли, каза Маниндра Агравал, учен от Индийския технологичен институт в Канпур, който води процеса.

Проектът, който се очаква да струва 10 милиона рупии (120 000 долара) за 100 квадратни километра, ще включва пръскане в облаците на смес от соли, които включват сребърен йод, каза Агравал. „Не очакваме толкова голям облак, който ще покрие целия Делхи, но няколкостотин километра би било добре“, каза той пред Ройтерс.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/