in

Нови изследвания показват, че бъркането в носа може да увеличи риска от Алцхаймер и деменция

Колаж: "Нова Варна"

Можем ли да увредим обонятелният си нерв на носа при бъркане в носа и това да доведе до Алцхаймер и деменция? Учените са вложили внимание върху разкриване на истината.

Изследователи от университета Грифит демонстрираха, че една бактерия може да премине през обонятелния нерв в носа и в мозъка на мишки, където създава маркери, които са издайнически признак за болестта на Алцхаймер, предава news.griffith.edu.au.

Проучването , публикувано в списание Scientific Reports , показа, че Chlamydia pneumoniae използва нерва, простиращ се между носната кухина и мозъка, като път за инвазия, за да нахлуе в централната нервна система. След това клетките в мозъка реагираха чрез отлагане на амилоид бета протеин, който е отличителен белег на болестта на Алцхаймер.
Професор Джеймс Сейнт Джон, ръководител на Центъра за невробиология и изследване на стволови клетки Клем Джоунс, е съавтор на първото в света изследване.

„Ние сме първите, които показаха, че Chlamydia pneumoniae може да отиде директно през носа и в мозъка, където може да предизвика патологии, които приличат на болестта на Алцхаймер“, каза професор Сейнт Джон. „Видяхме това да се случва в модел на мишка и доказателствата са потенциално страшни и за хората.“

Обонятелният нерв в носа е директно изложен на въздух и предлага кратък път към мозъка, който заобикаля кръвно-мозъчната бариера. Това е път, който вирусите и бактериите са надушили като лесен в мозъка.

Екипът на Центъра вече планира следващата фаза на изследване и се стреми да докаже, че същият път съществува и при хората.

„Трябва да направим това проучване при хора и да потвърдим дали същият път работи по същия начин. Това е изследване, което е предложено от много хора, но все още не е завършено. Това, което знаем е, че същите тези бактерии присъстват и при хората, но не сме разбрали как стигат до там.

Има няколко прости стъпки за грижа за лигавицата на носа, които професор Сейнт Джон предлага на хората да предприемат сега, ако искат да намалят риска от потенциално развитие на болестта на Алцхаймер с късно начало.

„Да си бръкнеш в носа и да скубеш космите от носа си не е добра идея“, каза той.

„Не искаме да увредим вътрешността на носа си и чопленето и скубането могат да направят това.

„Ако повредите лигавицата на носа, можете да увеличите броя на бактериите, които могат да се качат в мозъка ви.“

Обонятелните тестове също могат да имат потенциал като детектори за Алцхаймер и деменция, казва професор Сейнт Джон, тъй като загубата на обоняние е ранен индикатор за болестта на Алцхаймер. Той предполага, че тестовете за обоняние, когато човек навърши 60 години, могат да бъдат полезни като ранно откриване.

„След като станете над 65 години, вашият рисков фактор се повишава, но ние разглеждаме и други причини, тъй като това не е само възрастта – това е и излагането на околната среда. И смятаме, че бактериите и вирусите са критични.“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/