in

Проф. Кантарджиев разказа за опасна болест, типична за лятото. Как да се предпазим?

Кадър: bTV

Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев коментира едно много тежко заболяване, което се характеризира като типична лятна инфекция, а именно легионелната пневмония. Той обясни какво е характерно за заболяването и даде някои препоръки, свързани с него.

„Легионелната пневмония е типична инфекция за сезоните с топло време и много пътувания. Именно затова сега, през това горещо лято, са най-благоприятните условия за развитие на заболяването сред хората. Легионалната пневмония се причинява от една бактерия, която живее във водопроводната система. Неправилно някои го свързват с климатиците“, посочва проф. Кантарджиев пред сайта zdrave.to.

„Големият риск е когато хората се връщат от по-дълъг отпуск, през което време не са се ползвали душът и банята в собствените им жилища. Или пък, когато отидат в хотел, където водопроводната система не е ползвана дълго време или въобще. Затова е важно да запомнят и спазват някои правила. Първо трябва да оставите водата да се оттече, да включите задължително вентилацията в банята и веднага да излезете оттам. Т.е., поемате си дълбоко въздух, влизате в банята, без да дишате или по-точно – ограничавайки дишането, включвате топлата и студената вода да текат и излизате. След няколко минути, пак ограничавайки дишането, влизате, спирате водата и оставяте вентилационната система да работи. И вече след 10-15 минути спокойно можете да се къпете. Това се прави, тъй като легионелата се вдишва от аерозола, създаден от душа и чешмата в банята“, посочва професорът.

Как се проявява легионелната пневмония

„Проявява се като тежка пневмония, с много висока, до 40 градуса температура, обикновено със засягане на двата бели дроба, но не задължително. Типичен ход на пневмония с кашлица, висока температура, загуба на сили. Понякога състоянието е много тежко и може пациентът да има объркано съзнание. Неприятното е това, че не се влияе от пеницилина и от антибиотиците, които масово се използват. За лечение трябва да се използват или макролиди, или респираторни хинолони, или доксициклин. Диагнозата трябва да се установи в Националния център по заразни болести“, казва още проф. Кантарджиев.

Има ли случаи на легионелна болест у нас

„Да, случаи на легионелна болест има. Особено неприятни са случаите, когато чужденец, почивал в български курорт, прояви заболяването, когато се върне в неговата страна. Докаже ли се легионела, започва обследване от Международна комисия на хотела, в който е пребивавал този човек. И е доста неприятно“, заявява проф. Кантарджиев.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/