in

НОИ с важни разяснения за спирането и прекратяването на пенсиите

Снимка: Pixabay

От Националния осигурителен институт (НОИ) разясниха какви са условията, при които се спира или прекратява получаването на пенсия.

Спиране на пенсията

Изплащането на пенсията може да бъде спряно с разпореждане на длъжностно лице, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване, когато:

– пенсионерът подаде заявление за спиране;
– пенсионерът не е получавал пенсията си повече от 6 месеца;

– не се следва изплащането ѝ на основание чл. 101 от КСО (б.р. – Когато осъвремененият размер на получаваните една или повече от една пенсии е под минималния размер за съответния вид, всяка поотделно се приравнява на него и пенсиите се изплащат съгласно изискванията за съвместимост) и е по-неблагоприятна по размер;

– пенсионерът не спазва предписанията на органите на експертизата на работоспособността по отношение на противопоказните условия на труд;

– са представени доказателства за обстоятелства, които могат да доведат до нейното прекратяване на основание чл. 96, ал. 1 от КСО (се установят данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на пенсията);

– се установят данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на пенсията. В зависимост от резултата от наказателното производство пенсията са възобновява или прекратява.

Прекратяване на пенсията:

Прекратяването на пенсията става с разпореждане на длъжностното лице, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване, когато:

– пенсионерът почине;

– детето навърши възрастта, до която може да получава наследствена или персонална пенсия, или е осиновено при условията на чл. 101 от Семейния кодекс;

– преживелият съпруг, който получава наследствена пенсия, встъпи в брак;

– отпадне основанието за получаването ѝ;

– когато пенсионерът не се яви за преосвидетелстване от органите на експертизата на работоспособността, след като е служебно повикан.

В случаите на т. 1 пенсията се прекратява от края на месеца, през който е починал пенсионерът, а по т. 2-5 – от датата, на която е възникнало основанието за прекратяването.

Пенсионерите, техните наследници и законни представители са длъжни да съобщават на органите по пенсионно осигуряване в едномесечен срок от узнаването или настъпването на всяко обстоятелство, което води до спиране/прекратяване/изменение на пенсията, както и адреса си при промяна.

От НОИ посочват и това, че над 15,9 млрд. лв. са общите разходи на ДОО към август 2024 г., като 14 млрд. лв. от тях са за изплащане на пенсии. В структурата на общите разходи най-голям дял заемат разходите за пенсии. 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/